Birgitta Bergman på landstinget vill satsa mer på att förebygga övervikt och fetma, inte minst bland barn. Foto: TT/Landstinget Sörmland

En majoritet av sörmlänningarna är överviktiga eller feta

Publicerad

56 procent av de vuxna sörmlänningarna är överviktiga eller feta. Och bland ungdomar ökar övervikten och fetman stadigt.
– Det är absolut alarmerande. Vi måste bromsa utvecklingen, säger Birgitta Bergman, hälsoutvecklare vid landstinget i Sörmland.

Enligt rapporten ”Hälsan i Sörmland – en kommunbeskrivning” är andelen feta eller överviktiga killar i årskurs två på gymnasiet över 25 procent i Sörmland, och bland tjejerna i samma ålder är andelen drygt 15 procent. Bland vuxna är det nu fler som är överviktiga eller feta än som inte är det.

Och det gäller inte bara Sörmland, utan hela i hela landet.

Blir inte av med

I rapporten konstateras att det verkar som att ”övervikt eller fetma är något man lägger på sig över tiden och som man inte blir av med när man en gång drabbas”.

– Det är viktigt med det förebyggande arbetet för barn och unga, så de får en sund livsstil tidigt i livet, säger Birgitta Bergman.

Hon berättar att alla vårdcentraler i Sörmland erbjuder hjälp för dem som vill ändra osunda levnadsvanor. Personal har utbildats i en form av motiverande samtal som ska få den som söker hjälp att själv se sina problem och hitta lösningar.

Satsa på yngre

– Att stimulera barn till mer fysisk aktivitet är en väg att gå. Det är ju inte bara bra mot övervikt utan också för hjärnans utveckling.

– Vi behöver jobba mer i samverkan med flera aktörer. I Finland har man lyckats få ner övervikt och fetma bland barn genom att jobba tvärprofessionellt och tvärsektionellt där alla har samma synsätt.

Birgitta Bergman vill också se mer reglerad fysisk aktivitet i ramverket för skolan. Hon menar dock att vissa tycker att det är känsligt att prata om barns vikt.

Känsligt ämne

– Man kan känna att det inkräktar på ens integritet. Men i de motiverande samtal vi erbjuder ställer vi frågor så att de själva ska få insikt i sin förändring. Det är en ödmjuk metod som stärker dem, och ofta har de svaren i sig själv, säger Birgitta Bergman.

BMI (body mass index) är en metod för att räkna ut övervikt eller fetma.

Ta din längd i meter gånger din längd i meter, till exempel 1,70*1,70. Dela vikten med det talet, till exempel 70 kilo/1,70*1,70.

Normal vikt: BMI mellan 18,5-25.

Övervikt: BMI mellan 25-30.

Fetma: BMI 30 och uppåt.

Källa: Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland

Mer i ämnet