Lisa Jansson på väg in till covid-avdelningen med en kyldyna, som används för att undvika trycksår hos patienterna. Foto: Privat Foto: PrivatVisa alla (7)
Visa alla (7)

En ovanlig vardag – SVT dokumenterar sörmlänningarnas vardag

Uppdaterad
Publicerad
I projektet ”En ovanlig vardag”, kommer SVT Nyheter Sörmland att skildra vardagen under den här tiden.
Men vi behöver också din hjälp. Hur ser dina dagar ut under coronapandemins 2020? Hjälp oss att bygga dokumentationen för framtiden.

Du kan bidra genom att mejla din bild eller video till sormland@svt.se | Här kan du läsa mer om hur du skickar in video

Direktrapport · En ovanlig vardag - Sörmland

"Patienten berättar att han känner sig ensam, att han skulle vilja ha en kompis inne på salen. Det bästa vi kan erbjuda är att sätta på tv:n, men patienten är för trött för att orka titta. Han undrar när han blev sjuk och hur länge han legat på IVA. Jag vet inte det men jag gissar att han varit nedsövd i respirator ca 2 veckor. (...) Vi hjälper honom från liggande till sittande. Hans telefon ringer men handskarna gör det svårt för oss att svara. Jag lyckas och håller luren mot hans öra. Det är hans dotter och hon är i min ålder. Tänk om det hade varit min pappa där på sjukhussängen. Nu går jag hem från en dag på covid-avdelningen. Men patienten ligger kvar ensam i en sjukhussal."

Det berättar arbetsterapeuten Lisa Jansson som har hoppat in extra på covid-avdelningen på Nyköpings lasarett.

Lisa Jansson på väg in till covid-avdelningen med en kyldyna, som används för att undvika trycksår hos patienterna. Foto: Privat
SVT · Albin Tingstedt

Gammelmormor vill träffa barnbarnsbarnet, men han vill komma nära. Lena Johansson, som gammelmormor heter, säger till snopna barnbarnsbarnet "Håll avstånd Ture". Det skriver Marja Sahlén.

Foto: Marja Sahlén
SVT · Sofia Hårdänge
SVT · Sofia Hårdänge

För lantbrukare är allt som vanligt! Det skriver Mari Fredberg.

Foto: Mari Fredberg
SVT · Maria Lapenkova

Hur ser det ut där du bor? Hur har dina vardagliga aktiviteter förändrats? Hjälp oss att bygga dokumentationen för framtiden.

Du kan bidra genom att mejla din bild eller video till: sormland@svt.se

Skriv ditt namn och en förklarande bildtext när du skickar in bilden. Vi behöver veta datum och plats, och gärna även telefonnummer så vi kan nå dig.

Det är viktigt att vi får veta vem som tagit bilden, då vi gärna vill att fotografens namn ska synas i vårt nyhetsflöde.

Om du inte vill att ditt namn publiceras så är det också okej. Meddela i mejlet hur du vill ha det.

Du som tar bilder ansvarar också för att informera människor som förekommer på din bild, att du avser skicka bilden till SVT, så att det är okej för dem.

När du skickar bilder så upplåter du den för en icke-exklusiv rätt för SVT att fritt använda bilden i SVT:s verksamhet samt framställa exemplar av bilder.

Här kan du läsa mer om det:

https://www.svt.se/nyheter/bildvillkor

SVT · Maria Lapenkova

Kicki Axén bor i Nyfors i Eskilstuna och berättar att hon tillsammans med sin hund Mandy (som älskar att åka med på cykeln) gjorde en utflykt till Rothhoffsparken. Det var premiär med en nyinköpt cykelkorg.

"Vi gick runt och kollade på blommorna och Mandy skuttade så glatt på gräset. Spännande med nya omgivningar", skriver Kicki.

Mandy är av rasen Shih tzu och är 4 år gammal. Foto: Kicki Axén
SVT · Robin Persson

Göran Johansson och Elsa Johansson tog tillfället i akt och "naturfikade" vid Marvikarnas Naturreservat. De berättar för reporter Aymen Mussa att de lever helt isolerat eftersom att de båda tillhör riskgrupperna.

- Det finns tyvärr ingen blåbärspaj kvar till dig, säger Elsa Johansson skrattandes. 

Elsa, Göran och den uppätna blåbärspajen. Foto: Aymen Mussa
SVT · Robin Persson

"Jag jobbar på Volvo som inköpare, men de senaste veckorna hemifrån 3 dagar/ vecka samt att jag har tagit semester måndagar och fredagar. Sonen pluggar på Folkhögskolan men numera också hemifrån. För att fokusera på något annat än corona tar vi nu grönt kort i golf tillsammans. Jätteskoj och en lagom utmaning nu."

Det berättar Eva Apelgren.

Foto: Eva Apelgren
SVT · Frida Johansson

"Jag är sjuksköterska och jobbar vanligtvis med akut sjuka barn på Karolinska Sjukhuset-Huddinge. Efter vårdens omställning till stabsläge på grund av pandemin Covid-19, så är verksamheterna förändrade och vi är utlokaliserade där vi behövs bättre, det vill säga på alla avdelningar som är fulla med vuxna covidpatienter. Det är kul, man lär sig något nytt, träffar nya fantastiska kollegor från hela sjukhuset, svettigt (på riktigt, först vått varmt och sedan vått och kallt), tungt att andas med mask😷 Det känns bra i hjärtat när vi kan skriva ut patienter till hemmet och mycket tungt när det inte går bra alls. Har man otur så blir man mycket sjuk av det här eländiga viruset. Mitt liv består nu av att jobba, komma hem, sova, ta några ordentligt jobbiga träningspass, äta och åter jobba. Jag saknar mina barn, barnbarn och vänner in real life, oerhört mycket."

Det berättar Maria Jois Johansson från Eskilstuna.

Maria Jois Johansson från Eskilstuna delar med sig av sin coronavardag.
SVT · Maria Lapenkova

“ Det är jobbigt att vara 70+ och vara avskärmad från allt på grund av Corona, så vi träffade goda vänner utomhus. Naturligtvis åkte vi i egna bilar.” 
Det berättar Elisabeth Kilander Ahonen från Eskilstuna.

 

En dag med fikakorg ute i Sundbyholm. Foto: Elisabeth Kilander Ahonen
SVT · Lina Friberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer