Coronarestriktioner i kombination med en stundande midsommar innebar en längre kö än vanligt till Systembolaget i Eskilstuna på torsdagsförmiddagen. Men alla som behöver handla kommer att hinna, det tror butikschefen Christoffer Tardell. Foto: SVTVisa alla (9)
Visa alla (9)

En ovanlig vardag – SVT dokumenterar sörmlänningarnas vardag

Uppdaterad
Publicerad

I projektet ”En ovanlig vardag”, kommer SVT Nyheter Sörmland att skildra vardagen under den här tiden.
Men vi behöver också din hjälp. Hur ser dina dagar ut under coronapandemins 2020? Hjälp oss att bygga dokumentationen för framtiden.

Du kan bidra genom att mejla din bild eller video till sormland@svt.se | Här kan du läsa mer om hur du skickar in video

Direktrapport · En ovanlig vardag - Sörmland

Coronarestriktioner i kombination med en stundande midsommar innebar en längre kö än vanligt till Systembolaget i Eskilstuna på torsdagsförmiddagen. Men alla som behöver handla kommer att hinna, det tror butikschefen Christoffer Tardell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Albin Aghamn

Barnbarnen hälsar på morfar Åke Johansson, 98 år, som bor på Lagersbergs äldreboende. Marja Sahlén, gift med Åkes barnbarn, skriver:

"Tur att det är varmt väder och att Åke har egen transport att ta sig till mötesplatsen. Åke berättade att han haft körkort i 80 år. Tyvärr somnade makan Erene in 2019, men de fick njuta av ett fint äktenskap i 74 år."

SVT · Maria Lapenkova
Kvarnhjulet får fungera som fikabord när Thomas Sahlén bjuder båtgrannarna Lena och Conny på kaffe. Hjulet mäter två cirka två meter i diameter vilket innebär ett tryggt avstånd i coronatider, enligt fikagänget som alla är över 70 år. Foto: Marja Sahlén
SVT · Albin Aghamn

Så här ser Siw Franssons och Håkan Nilssons vardag i Valla utanför Katrineholm ut, under pandemin.

Foto: Siw Fransson
SVT · Sofia Hårdänge

Inger Hjerne från Katrineholm har tagit bild på när hennes syster Eva Wahlberg är och hälsar på deras 99-åriga mamma Märta på Lövåsgården i Katrineholm. Så här skriver Inger:

"Äntligen ett besök hos gamla mamma. Eva och jag på behörigt bakom plexiglas. Inga kramar, men ändå en fin stund ute i det fria. Tänk så annorlunda världen har blivit. Både mamma (99 år) och vi har väntat och längtat efter att få träffas igen. Det här blev en fin stund för oss alla tre."

Foto: Inger Hjerne
SVT · Sofia Hårdänge

"Patienten berättar att han känner sig ensam, att han skulle vilja ha en kompis inne på salen. Det bästa vi kan erbjuda är att sätta på tv:n, men patienten är för trött för att orka titta. Han undrar när han blev sjuk och hur länge han legat på IVA. Jag vet inte det men jag gissar att han varit nedsövd i respirator ca 2 veckor. (...) Vi hjälper honom från liggande till sittande. Hans telefon ringer men handskarna gör det svårt för oss att svara. Jag lyckas och håller luren mot hans öra. Det är hans dotter och hon är i min ålder. Tänk om det hade varit min pappa där på sjukhussängen. Nu går jag hem från en dag på covid-avdelningen. Men patienten ligger kvar ensam i en sjukhussal."

Det berättar arbetsterapeuten Lisa Jansson som har hoppat in extra på covid-avdelningen på Nyköpings lasarett.

Lisa Jansson på väg in till covid-avdelningen med en kyldyna, som används för att undvika trycksår hos patienterna. Foto: Privat
SVT · Albin Tingstedt

Gammelmormor vill träffa barnbarnsbarnet, men han vill komma nära. Lena Johansson, som gammelmormor heter, säger till snopna barnbarnsbarnet "Håll avstånd Ture". Det skriver Marja Sahlén.

Foto: Marja Sahlén
SVT · Sofia Hårdänge
SVT · Sofia Hårdänge

För lantbrukare är allt som vanligt! Det skriver Mari Fredberg.

Foto: Mari Fredberg
SVT · Maria Lapenkova

Kicki Axén bor i Nyfors i Eskilstuna och berättar att hon tillsammans med sin hund Mandy (som älskar att åka med på cykeln) gjorde en utflykt till Rothhoffsparken. Det var premiär med en nyinköpt cykelkorg.

"Vi gick runt och kollade på blommorna och Mandy skuttade så glatt på gräset. Spännande med nya omgivningar", skriver Kicki.

Mandy är av rasen Shih tzu och är 4 år gammal. Foto: Kicki Axén
SVT · Robin Persson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer