Enligt producenten Jean-Pierre Salkvist är den nya utställningen på Sörmlands museum unik. Häng med på en liten rundtur i klippet ovan. Foto: SVT

Sörmlands museum öppnar ny unik utställning

Publicerad

För två år sedan stängdes Gripes modellteatermuseum i Nyköping. Museet med dess innehåll var det enda av sitt slag i Sverige, men nu får Harald Gripes enorma samling leva vidare. Under lördagen öppnade Sörmlands museum sin nya fasta utställning med ett hundratal modellteatrar och tusentals föremål.

Harald Gripe var gift med författaren Maria Gripe och arbetade som konstnär och illustratör. Han hade även ett stort intresse för modellteaterar, vilket resulterade i en stor samling. 

Innan sin död donerade han sin samling till Nyköpings kommun. Samlingen mynnade ut i Sveriges enda modellteatermuseum, som stängdes 2018. Nu blir samlingen en permanent utställning på Sörmlands musuem.

”En unik samling”

Utställningen är ett så kallat berättande magasin där besökarna både kan ta del av urval av föremålen i korridoren och gå på visningar i magasinet.

– Det här är en unik samling. Det är en av de absolut största privatägda modellteatersamlingarna, säger producenten Jean-Pierre Salkvist.

Följ med på en titt in i den nya utställningen in klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer