Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar trafikpolisen Björn Thunblad vilka åtgårder polisen kommer att ta. Foto: TT/SVT

Epa-ungdomar vill kunna köra skräp – stoppas av polisen: ”Krävs yrkestrafiktillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Unga som tjänar extrapengar genom att utföra olika typer av tjänster med sina a-traktorer, som att köra skräp till soptippen eller hjälpa till att flytta, har blivit allt vanligare. Detta är dock något som det krävs ett yrkestrafiktillstånd för, enligt polisen. 

Tjänsterna både marknadsförs och efterfrågas av privatpersoner i lokala Facebookgrupper. Men den som utför ett transportuppdrag i sin a-traktor, som tidigare kallades epa-traktor, begår ett lagbrott, enligt polisen.

– Om man ställer sig till allmänhetens förfogande och utför gods- eller persontransporter mot betalning, då måste man ha ett yrkestrafiktillstånd och som minst ett C-körkort. I en a-traktor får man inte köra gods i överhuvudtaget, men kopplar du på en släpvagn får du köra ditt eget gods, säger Björn Thunblad, gruppchef för trafikpolisen i Eskilstuna.

Sedan 2013 gäller tuffare regler kring transporter som görs med traktor och tillkopplad släpvagn, vilket nu kräver C- eller CE-körkort.

Lagbrott

Polisen menar att ungdomarna som kör transporter åt andra kan bli misstänkta för brott.

– Om man utför den här typen av transport och saknar tillstånd, då kan man bli misstänkt för olaga yrkesmässig trafik och det ser vi mycket allvarligt på. Dessutom blir det en olovlig körning om man inte har en C-behörighet.

I klippet berättar trafikpolisen Björn Thunblad hur polisen kommer att hantera a-traktorförare som kör gods i sina fordon.

A-traktorer och transporter

Fordonet ska vara ombyggt ”så att det är uppenbart att det inte längre är avsett för person- eller godsbefordran”, enligt föreskrifterna. Till exempel får inte bagageluckan vara öppningsbar.

Med ett tillkopplat släp är det tillåtet att frakta gods för personligt bruk med a-traktor.

Om man kör transporter med a-traktor och släpvagn (ett så kallat ”traktortåg”) åt andra mot betalning eller annan ersättning krävs ett yrkestrafiktillstånd, och dessutom minst C- eller CE-behörighet, enligt Transportstyrelsen.

Undantag finns bara för transporter inom jord- och skogsbruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.