Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Noel Holmberg Karlsson och Alwin Myllis tycker till om polisens besked. Foto: SVT

Ungdomarna vill kunna tjäna pengar med sina a-traktorer – backas upp av Företagarna

Uppdaterad
Publicerad

A-traktorförare som utför transporter åt andra begår ett lagbrott. Det slår trafikpolisen fast. Några som kör a-traktor och tycker att det borde vara okej att utföra tjänster och få en extra inkomst är ungdomarna Noel, Alwin, Fredrik och Jakob.

De har själva kompisar som är flytthjälp och kör skräp med hjälp av sina a-traktorer. I lokala Facebook-grupper, efterfrågas även tjänsterna av privatpersoner.

Hör ungdomarna reagera på reglerna i videoklippet ovanför.

Initiativet saknar dock stöd i lagen. I Gävleborgs län har en ungdom blivit anmäld för att sakna tillstånd från Transportstyrelsen att bedriva yrkesmässig trafik.

”Företagsamhet som kvävs”

Eva Cooper, regionchef för nätverket Företagarna, tycker att ungdomarnas initativ är bra och att det borde ske en lagändring. Foto: Anders Hagen/Företagarna

Eva Cooper, regionchef för nätverket Företagarna i Mellansverige, tycker inte att ungdomarna bör lyda under samma regler som ett åkeri.

– Detta är ett typexempel på företagsamhet som kvävs innan den ens har blommat ut. Ungdomarna borde kunna få undantas det fyrkantiga regelverket för att tjäna extra pengar på sin fritid, säger hon.

Ser det som komplement

Enligt henne borde initiativet uppmuntras.

– Jag tycker att det är väldigt positivt att ungdomarna har tagit initiativ till detta och det visar på en företagsamhet. Vi behöver fler personer som skapar företag och utvecklar idéer och dessa regelverk stoppar dem. Det ger en ganska tråkig signal från vuxenvärlden.

Finns det inte någon risk att denna typ av initiativ konkurrerar med andra företag?

Det handlar om en småskalig verksamhet, så det är snarare ett komplement. Mångfald av tjänster och företag är positivt. Under de senaste decennierna har utvecklingen gått åt fel håll. I dag finns det väldigt mycket krångel, administrativ börda och regler som stjälper företagsidéer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.