Elin Johansson är inte särskilt förvånad över att avfallsvattnet i Eskilstuna hade höga halter av cannabis. Foto: TT/Lisa Selander

Eskilstuna har högst nivåer av narkotika i avloppsvattnet

Publicerad

Eskilstuna har ovanligt höga halter av cannabis, amfetamin och kokain i avloppsavattnet. Det enligt mätningar som Eskilstuna kommun har genomfört under fem tillfällen förra året.

Elin Johansson, preventionssamordnare på Eskilstuna kommuns resursenhet för stöd och behandling, har sammanställt en rapport av mätningarna.

– Utifrån den bild jag har av problematiken kring framför allt cannabis var inte resultatet så chockerande, säger Elin Johansson.

Hög uppmätning av cannabis

Jämfört med de andra kommunerna som gjort liknande mätningar fick Eskilstuna det högsta medelvärdet av cannabis. Det är första gången kommunen mäter avloppsvattnet för att se droganvändningen. Fem provtagningar är planerade under 2019.

– Tanken är att fortsätta för att kunna jämföra och se om det har skett några förändringar genom de insatser vi gör, säger socialchef Mehmed Hasanbegovic.

Flera orsaker till höga halter

Efter provresultatet, vad har ni tagit fram för åtgärder?

– Vi försöker bland annat se vilka ytterligare spetskompetenser vi behöver utifrån de resultat som syns, och vilka nya metoder som finns gällande just de ämnena vi mäter högt på. Sedan är det viktigt att hitta bästa möjliga behandlingsmetoder för personer som måste komma från sitt missbruk.

En av anledningarna till mätningarna av avfallsvattnet i Eskilstuna, är för att kunna få en bättre bild av droganvändningen enligt Mehmed Hasanbegovic. Foto: Lisa Selander

Enligt socialchefen satsar kommunen bland annat på vård i hemmet samt att de som behöver får åka på behandling på annan ort.

Varför uppmättes så höga halter i Eskilstuna?

– Vi har flera utmaningar. Några av orsakerna kan vara den höga arbetslöshet och att vi har höga ohälsotal. Det är flera saker som påverkar situationen för de som är mest utsatta och som kanske då börjar självmedicinera med hjälp av droger, säger Mehmed Hasanbegovic.

Hör Elin Johansson berätta mer om vilka droger som fanns i avloppsvattnet i videoklippet ovan.

Resultat av cannabis från provtagningen 2018

144 doser per 1000 invånare den 26 mars

91,5 doser per 1000 invånare den 25 juni

187,7 doser per 1000 invånare den 1 oktober

212,3 doser per 1000 invånare den 4 oktober

95 doser per 1000 invånare den 27 december

Enligt rapporten används EMCDDA:s, Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk, riktlinjer kring normaldoser. För cannabis är det 125 mg.

Källa: Rapporten ”Narkotikaspår i avloppsvatten, Eskilstuna kommun 2018”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.