Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eskilstuna i Sverigetoppen för antalet anmälda brott per invånare Foto: Erik Kammerland /SVT

Eskilstuna i Sverigetoppen för antalet anmälda brott per invånare

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun var en av de kommuner i landet som 2022 hade flest antal anmälda brott per 100 000 invånare. Det är bara de tre storstäderna som hade fler.

Eskilstuna hade förra året över 15 000 anmälda brott per 100 000 invånare, enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet. Vid en jämförelse med andra kommuner med ungefär lika många invånare har Eskilstuna nästan dubbelt så många anmälda brott som Nacka och tusentals fler än både Gävle och Halmstad.

– Det är inget gjädjefyllt resultat att vi är fyra på en lista med antal anmälda brott. Vi har utmaningar, vi behöver jobba både kort- och långsiktigt, säger Eva Carlsson, brottsförebyggande samordnare på Eskilstuna kommun.

Förra året kantades av skottlossningar i flera stadsdelar av Eskilstuna, vilket förde med sig en ökad polisiär närvaro. Detta tror Eva Carlsson kan ha bidragit till det höga antalet anmälningar.

Hör henne berätta om sin syn på det höga antalet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.