Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om tre av de mest uppmärksammade skjutningarna i Eskilstuna 2022 som fortfarande är olöst. Christoffer Bohman berättar vad som gör det svårt att utreda skjutningar. Foto: SVT

SVT granskar: Bara 4 av 32 skjutningar uppklarade i Eskilstuna under 2022

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Eskilstuna har endast klarat upp 4 av 32 skjutningar hittills i år. Polisen anser att det i hög grad beror på att brotten är svårutredda och att det finns en utbredd tystnadskultur bland de inblandade och vittnen.

– Vi vet vem det är i de flesta fall, men det går inte alltid att bevisa, säger Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen hos Sörmlandspolisen.

Antalet skottlossningar är i år uppe på rekordhöga nivåer i Eskilstuna. Mellan 2018 och 2021 sköts det totalt 34 gånger – att jämföra med 32 skjutningar bara i år. Polisen har hittills i år lyckats lösa 4 fall.

– Det är 32 skjutningar som har skett i år, och ärenden som utreds fortfarande. Vi behöver komma tillbaka till de här skjutningarna nästa år för det är ganska långa utredningsprocesser kring dem, säger Bohman.

Skjutningar i Eskilstuna
Endast 4 av 32 fall har kunnat redovisas till åklagare och lett till åtal. Foto: SVT Design

Få skjutningar klaras upp över tid

Men siffror som SVT Nyheter Sörmland har begärt ut visar att det finns en liknande trend även om man tittar på skjutningar över tid. Av totalt 34 fall mellan 2018 och 2021 är bara 7 fall redovisade för åklagare.

Vad kan du säga till dem som säger att ni gör det lätt för er genom att lägga all last på vittnen och brist på teknisk bevisning?

– Om de hade varit åskådare till våra utredningar skulle de känna total tillit i att vi går till botten med de här utredningarna, säger Christoffer Boman.

Men du tycker inte att det är bra med så få uppklarade fall?

– Nej, det är absolut inte bra, min målbild är 100 procent.

Förstärkning har lämnat

Under hösten fick Eskilstunapolisen förstärkning med fler utredare från Östergötland och Jönköping i vissa ärenden. Däribland lekplatsskjutningen i Årby. Stödorganisationen har nu lämnat Eskilstuna sedan tre veckor tillbaka. Men förstärkningen av poliser i yttre tjänst kvarstår.

– Jag gör bedömningen att vi klarar det inflödet vi har och det som ligger hos oss själva, säger Bohman.

Totalt har sex personer skjutits ihjäl och 23 skadats under de fem senaste åren i Eskilstuna. Bohman ser inget slut på skjutvapenvåldet.

– Det är klart oroande, och det kommer fortsätta 2023, säger han.

Senaste dödskjutningen som inträffade i Eskilstuna var på Bellmansplan i år den 23 maj. Foto: SVT Design

I videoklippet ovanför: Hör Christoffer Bohman berätta om polisens utmaningar med att lösa skjutvapenvåldet – och vi berättar om tre uppmärksammade fall under 2022 som fortfarande är olösta.

Kontakta SVT:s reporter

Är du berörd av skjutvapenvåldet? Vet du mer om händelseutvecklingen i Eskilstuna, eller arbetet med att utreda skjutningarna? Tipsa reportern på aymen.mussa@svt.se

Du har givetvis källskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet