Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fotbollstränaren som sett flera unga talanger hamna i skjutvapenvåldet: ”Det gör ont” Foto: SVT

Fotbollstränaren som sett unga talanger hamna i skjutvapenvåldet: ”Det gör ont”

Uppdaterad
Publicerad

Den 23 maj sköts en 25-åring man ihjäl på öppen gata i Eskilstuna. 25-åringens gamla fotbollstränare Fredrik Eklund säger att han under sina år som fotbollsledare i Eskilstuna sett flera lovande fotbollstalanger välja den kriminella banan.

– Det gör ont, säger han.

Fredrik Eklund som i dag arbetar som klubbkoordinator för IFK Eskilstuna har varit aktiv fotbollsledare i 16 år. Genom åren har han representerat flera föreningar i utsatta områden, och han berättar att han sett flera unga talanger hamna i grov kriminalitet. Fredrik säger att det krävs ett helt annat ansvar av tränare idag jämfört med förr.

– I dag är du 30 procent tränare och 70 procent vän, psykolog och någon som spelare kan prata med. För mig handlade det om att pusha spelare, hämta dem som inte kunde ta sig till träningar och lyssna på dem, säger han.

Han säger samtidigt att idrotten är ett viktig medel för att motverka kriminalitet.

Hur ska man göra för att fånga upp de som inte har råd att idrotta i dagens Eskilstuna?

– Den är tuff. Övriga samhällsaktörer måste också ta sitt ansvar. Det handlar bland annat kommunen, RF-SISU, sponsorer som måste hitta vägar för att till exempel sänka medlemsavgiften genom att föreningar får bidrag. Man kan även se över planhyror, men vi måste hitta en medelväg med tanke på det läget vi är i just nu, säger han.

I videoklippet ovanför: Hör Fredrik Eklunds tankar om killarna han har mött genom idrotten – och som valde den kriminella banan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet