Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har aldrig tänkt att det kommer ske, men nu har vi en tydlig tanke hela tiden, säger barnskötaren Mimmi Rehnholm. Följ med på övningen och hör deltagare berätta vad de lärt sig. Foto: SVT

Här tränar förskolepersonalen på hur man agerar vid skjutningar: ”Aldrig tänkt att det kommer ske”

Publicerad

Under december och nästa år tränar förskolor i Eskilstuna på hur man ska agera vid till exempel skjutningar som inträffar i närheten av skolor. Alvägens förskola i Frösunda är den första förskolan i kommunen som fått göra övningen.

Alvägens förskola är en av 15 prioriterade förskolor i utsatta områden som under december har börjat öva på inrymning. Vid en inrymning låser personal och barnen in sig i rum och gömmer sig.

– Vi är vana att rymma ut vid brand, de rutinerna sitter stenhårt. Men att tänka tvärtom är något vi behöver träna på, säger Sara Nilsson, rektor på förskolan.

Skjutningar i Eskilstuna

Personal hörde skotten

Personalen på Alvägens förskola har redan varit med om en inrymning i ett skarpt läge. Den 14 oktober förra året sköts en man vid Fröslundaskolan, och personalen på förskolan hörde skotten.

– När jag kommer ut hör jag vad jag uppfattar som skott. Det kommer även en vårdnadshavare, och sen hör vi flera skott. Då tar vi in alla barnen och jag larmar 112.

Flera förskolor utbildas

På förskolan har man satt in flera förebyggande åtgärder sedan skjutningen.

– Ingen ska jobba ensam, vi har porttelefon på byggnaden så att vi vet vilka som rör sig här inne. Vi har diskuterat planer, och vi har gjort vissa inköp för att skärma av oss inomhus, säger rektorn Sara Nilsson.

Tanken är att hälften av kommunens 53 förskolor ska ha fått utbildningen till sommaren 2023.

I videoklippet ovanför: Se när utbildningsledaren Jens Högsander försöker leta rätt på personalen som gömt sig i förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet