Förvaltningsrätten gick på kommunens linje. Foto: Pontus Lundahl / TT

Eskilstuna kommun fick rätt – utsatta ungdomar får förtur till feriepraktik

Publicerad

Eskilstuna kommun kommer att kunna ge 100 av 600 feriepraktiktjänster till ungdomar med särskilda skäl nu i sommar. Förvaltningsrätten meddelade i en dom att beslutet inte strider mot likställighetsprincipen i kommunallagen.

Det var i januari som arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden i Eskilstuna godkände förslaget om att erbjuda feriepraktik till utsatta ungdomar. Men beslutet överklagades av partiet Medborgerlig samling, ett parti som beskriver sig som liberalkonservativt och som tog sig in i tre kommuner vid förra valet.

Men idag meddelade alltså Förvaltningsrätten i Linköping att man går på kommunens linje. I domen skriver man att det finns sakliga skäl ”för avsteg från likställighetsprincipen”.

Socioekonomiska problem

I domen framgår det att sådana skäl kan vara att ungdomarna kan ha svårt att få jobb på egen hand och att de kommer från familjer med socioekonomiska problem. Vissa av ungdomarna är även inskrivna hos socialtjänsten.

Domen kan fortfarande överklagas till kammarrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.