Eskilstuna kommun vill avsätta 100 feriepraktiktjänster till ungdomar med särskilda skäl. Men går det emot kommunallagen? I klippet ovan berättar kommunalrådet Jari Puustinen varför man vill ge förtur till vissa ungdomar. Foto: TT/SVT

Ungdomar med ”särskilda skäl” får förtur till feriepraktik i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommuns nya satsning som går ut på att ge 100 av 600 feriepraktiktjänster till ungdomar med särskilda skäl ska nu prövas i Förvaltningsrätten. Det är partiet Medborgerlig samling som lämnat in en överklagan.

– Jag räknar med att Förvaltningsrätten går på vår linje, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Det är inte första gången den här frågan har varit aktuell för Eskilstuna kommun. Förra året ville kommunen göra samma sak men då stoppades förslaget eftersom det ansågs bryta mot lagen om likabehandling. Men detta år godkände arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden förslaget.

– Det här är en riktad arbetsmarknadinsats från kommunen, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Socioekonomiska problem

Han menar att ungdomar med ”särskilda skäl” till exempel kan vara att ungdomarna kommer ifrån familjer med socioekonomiska problem. En del av ungdomarna är även inskrivna hos socialtjänsten.

– Det blir upp till de förvaltningarna som jobbar med det här som får plocka ut de ungdomarna som ska ha de här platserna, säger han.

”Vem tänker på de här ungdomarna?”

Men beslutet har överklagats av partiet Medborgerlig samling, ett parti som beskriver sig som liberalkonservativt och som tog sig in i tre kommuner vid förra valet.

– Problemet ligger i den andra ändan, det handlar om de ungdomar som inte får feriepraktik på grund av att de inte är socioekonomiskt utsatta, vem tänker på de här ungdomarna?, säger Åsa Tallroth 1:a vice ordförande i Medborgerlig Samling.

Hon menar att beslutet som nämnden tog är helt fel.

– Alla ska ha samma möjlighet att söka de här platserna och jag hoppas att Förvaltningsrätten inser att kommunen har gjort fel.

Det är oklart när fallet kommer att tas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.