Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Jari Puustinen (M) berätta varför man inte vill göra ett undantag Eskilstuna kommun och erbjuda ukrainska flyktingar SFI-utbildning. Foto: Fanny Asplund/SVT

Inget undantag i SFI-frågan för ukrainare i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainska flyktingar har inte rätt till SFI, enligt den svenska tillämpningen av massflyktsdirektivet. Trots detta har ett fåtal kommuner valt att erbjuda det ändå och Liberalerna vill att Eskilstuna kommun ska ta efter, men så ser det inte ut att bli.

SVT Nyheter Sörmland har träffat Nataliia Volkova som kom till Eskilstuna från Kiev. Hon berättar att det är svårt för ukrainska flyktingar att integrera sig i Sverige då de inte får läsa SFI, Svenska för invandrare.

Det finns andra möjligheter för ukrainare att studera språket, bland annat genom insatsen ”Svenska från dag ett” som tillhandahålls av folkhögskolor och studieförbund. Men det finns flera som inte anser att det är tillräckligt.

Sörmland och kriget i Ukraina

Inom SFI finns kravet att det är legitimerade lärare som undervisar och de utgår från läroplaner och kursplaner.

SKR vill ha snabbutredning

Landskrona kommun och Ystad kommun har valt att gå emot massflyktsdirektivet och erbjuder ukrainarna SFI-utbildning.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, säger att det är tveksamt om kommuner får göra så – det är oklart om det är förenligt med kommunallagen. Detta är dock inget som har utretts.

SKR har bett regeringen att snabbutreda ukrainarnas rätt till utbildning.

Liberalerna vill erbjuda SFI

Liberalerna i Eskilstuna kom i juni med en motion om att ta efter Landskrona och Ystad.

– Språket är nyckeln till gemenskap, jobb, utbildning och integration. Många känner att de inte kan bidra till Sverige och de vill inget hellre, säger Stefan Krstic (L), gruppledare för Liberalerna Eskilstuna.

Kommunalrådet och ordförande i arbetsmarknad- och vuxenutbildningsnämnden, Jari Puustinen (M) berättar för SVT att de inte kommer göra något undantag i SFI-frågan och hänvisar till att man följer de nationella direktiven.

I klippet berättar Jari Puustinen om hur han tänker i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet