Flera personer i Eskilstuna har fått fakturor hemskickade för bland annat kosttillskott, utan att ha beställt det. Foto: TT

Eskilstuna kommun varnar: Får piller i brevlådan utan att ha beställt det

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer i Eskilstuna har fått bland annat kosttillskott och potenspiller hemskickat till sig, utan att själva ha beställt det. Konsumentverket har fått in anmälningar kring flera olika företag.

– Vissa har fått varor hemskickade tillsammans med fakturor, medan andra bara har fått fakturor men inga varor, säger Christine Fransholm, konsumentvägledare på Eskilstuna kommun.

Får erbjudande om gratis piller

Enligt Christine Fransholm är det vanligt att personerna till exempel har varit inne på Facebook och gjort en enkät, och efter det blir de uppringda och erbjudna gratis piller.

– I ett fall hade en person fått en faktura och kontaktat företaget själv och gått in på deras hemsida, och efter det fått ytterligare en faktura hemskickad.

Stort mörkertal

Flera av personerna som har fått fakturor och erbjudanden har försökt bestrida det själva.

– Många har inte fått något svar alls från företagen, men när vi kontaktar dem tas avtalen och kraven bort direkt, säger Christine Fransholm.

Hon berättar att det har skett en ökning av liknande bedrägerier i hela landet, och att antalet anmälningar som har kommit in till Konsumentverket har ökat sedan årsskiftet. Bara i Eskilstuna har 17 ärenden kommit in under de senaste två månaderna.

– Sedan finns det ett stort mörkertal. Om man får hemskickat potenspiller tycker man kanske det är lite pinsamt. Men det bästa är att bestrida avtalet eller fakturan och göra det skriftligt så man har bevis, men når man inte fram själv kan man kontakta oss, säger Fransholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.