Björn Larsson (S) är ordförande i förskolenämnden i Eskilstuna kommun. I klippet berättar han hur nämnden undersöker om det går att ordna fler nattisplatser. Foto: Otilia Bogen

Eskilstuna kommun: ”Vi inser problemet”

Publicerad

Med 33 barn i kö är trycket stort på Eskilstuna kommuns enda natt- och helgöppna barnomsorg, Strigelns nattis. Enligt förskolenämndens ordförande tittar man nu på om det går att göra en utbyggnad.

Flera sörmländska kommuner erbjuder någon form av barnomsorg vid obekväma arbetstider. Vissa erbjuder även övernattning på så kallad nattis. Men ingen kommun i Sörmland har så lång kö till sitt nattis som Eskilstuna kommun.

– Efterfrågan är större än antalet platser. Dock kan det vara så att alla som står i kön inte kommer att få en plats, eftersom det inte är säkert att de uppfyller kriterierna när det är deras tur, säger Björn Larsson (S), ordförande i förskolenämnden.

Men oavsett hur många som väntar blir väntetiden lång, eftersom ett barn kan vara inskriven i många år.

I klippet ovan berättar Björn Larsson vad som görs för att korta kötiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.