Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har förekommit att man har injicerat drogerna här inne, säger Johan Örn, enhetschef på trafikenheten på stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna kommun. Foto: SVT

Eskilstuna kommuns nya drag för att stoppa droghandeln – sätter upp kameror i garage

Uppdaterad
Publicerad

Efter de långvariga problem med bland annat öppen droghandel i det kommunalt ägda garaget Vildsvinet i Eskilstuna har kommunen sedan i somras använt kameraövervakning för att få stopp på handeln.

Parkeringsgaraget Vildsvinet, som ligger i centrala Eskilstuna, har varit en plats som drabbats av narkotikaförsäljning, ungdomssamlingar och påverkade personer. Otryggheten har varit stor och kommunen har fått in flera klagomål från allmänheten.

– Försäljningen av droger har skett mitt framför ögonen på folk, helt öppet, säger Joachim Dahlgren, teknisk handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Kostar nästan en halv miljon

Totalt 32 kameror sattes upp i juni, vilket har kostat kommunen nästan en halv miljon kronor att installera. Kamerorna spelar in i realtid och materialet lagras i 30 dagar.

Trots att det inte gått lång tid sedan installationen märker kommunen av att antalet klagomål har minskat, men man är tydlig med att det krävs en betydligt längre period för att se långvariga effekter.

– Kameror är avskräckande om man vill syssla med dåliga saker, säger Joachim Dahlgren.

Flyttar man inte bara problemet genom att installera kameror i garaget? Hör enhetschefen Johan Örn svara på frågan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.