Eskilstuna Sharks slåss om guld i SM

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio segrar och tre förluster i Flaggfotbollens seriespel är de näst bäst i Sverige. Men Eskilstuna Sharks ska bli bäst.

Allt började 2013, när seniorlaget i amerikansk fotboll lades ned i Eskilstuna. Några av spelarna hittade, som av en slump, bälten till Flaggfotboll i föreningens container. Och tre år senare är de Sveriges näst bästa lag.

Nu på söndag börjar slutspelen i SM i Norrköping, vilket laget har tränat inför hela säsongen.

SM-veckan i Norrköping

– Det är bara guld som räknas, vi är där för att vinna, säger Eskilstuna Sharks tränare, Andreas Hellström.

Snällare version av amerikansk fotboll

Flaggfotboll spelas fem mot fem och är en variant av amerikansk fotboll. Allt handlar om teknik, taktik och snabba passningar. Dessutom är det förbjudet att tacklas.

– Vi är ju några stycken som kommer från den amerikanska fotbollen så i början var det svårt att låta bli. De som kommer som helt nya tänker inte på det. Det som är roligt med fotboll är ju att gå på bollen, säger han.

Simpel sport

Spelet handlar om att ta sig till målområdet och göra poäng, dessutom har alla spelare på sig ett bälte med två flaggor som motståndaren ska rycka bort.

– Det är en simpel sport på ett sätt, men det finns så många nivåer att bli bra på, säger Philip Smith, en av spelarna.

Vad är bäst med Eskilstuna Sharks?

– Jag skulle säga att sammanhållningen mellan killarna är ganska väsentlig och viktig i vårt lag, avslutar Philip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Norrköping

Mer i ämnet