Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det ovanligt med föräldraledighet som fotbollstränare? Hör Vaila Barsley svara i klippet. Foto: SVT/Frida Gunnvald

Eskilstuna United söker vikarie – tränaren Vaila Barsley ska få barn: ”Jätteovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att få barn och vara föräldraledig är en självklarhet för många – men inte inom fotbollen. Nu vill Eskilstuna United bryta normen och söker en vikarie när huvudtränaren Vaila Barsley ska få barn.

– Det är jätteovanligt, jag har aldrig hörts talas om att man tar in en vikarie, säger Anna Arnerdal, ordförande.

Eskilstuna United spelar i Elitettan, näst högsta divisionen. Vaila Barsley har varit huvudtränare sedan december 2022 och i början av juli väntas hon få barn. Tanken är att hon ska komma tillbaka efter en tids föräldraledighet – något som inte hör till vanligheterna inom fotbollen.

Tjänsten som huvudtränare ska dock inte stå tom utan nu letar klubben efter en vikarie.

– Vi som arbetsgivare tycker att man ska kunna vara föräldraledig, även som tränare eller huvudtränare på elitnivå, säger Anna Arnerdal, ordförande.

Eskilstuna United hoppas att man kommer inspirera andra klubbar och att fler inom fotbollen känner sig fria att skaffa familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.