Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Norberg berätta hur Eskilstunaborna och personer utifrån ser på staden, enligt kommunens undersökningar. Foto: SVT

Kommunen:”Eskilstuna förknippas inte med kriminalitet”

Uppdaterad
Publicerad

En våldsvåg pågår i Eskilstuna och sedan i början av förra året har staden drabbats av närmare 40 skjutningar varav tre med dödlig utgång. Men trots det var det fler personer som under 2022 flyttade till kommunen än som flyttade från den.

De 160 fler personerna som flyttade till kommunen var dock en minskning jämfört med 2021 då inflyttningsöverskottet var 430 personer, enligt SCB.

”Kriminalitet påverkar inte”

Sedan 2012 gör kommunen vart fjärde år en varumärkesundersökning om hur Eskilstunaborna själva och invånare i övriga landet ser på staden. Enligt kommunikationsdirektör Eva Norberg visar mätningarna att våldsdåd och kriminalitet inte har påverkat bilden av Eskilstuna hos personer utifrån.

– Anledningen som jag tror är att man inte förknippar med det, just nu i alla fall till Eskilstuna, det beror ju på att det här är ett fenomen som finns i så många andra städer. Det är ingenting unikt för Eskilstuna, säger Eva Norberg.

Ny undersökning nästa år

Den senaste undersökningen gjordes 2020 och sedan dess har staden drabbats av en eskalerande våldsvåg. En ny undersökning kommer nästa år och hur resultaten kan tänkas se ut 2024 vill Eva Norberg inte spekulera i.

– Det som är dagsaktuellt påverkar mätningen men det som har hänt några veckor tillbaka, några månader tillbaka, ett halvår tillbaka det påverkar inte den här typen av mätningar.

Lyfter företagsetableringar

Enligt Eva Norberg påvekar kriminella händelser i kommunen främst Eskilstunaborna själva och inte så mycket hur personer utifrån ser på staden. 

– Det är många som pratar om Eskilstuna som platsen där alla etableringar landar just nu. I Stockholm pratar man om Eskilstuna som en ögonöppnare för hela Stockholmsregionen, säger hon.

I klippet hör du Eva Norberg berätta hur Eskilstunaborna och personer utifrån ser på staden.

Flyttströmmar Eskilstuna

2022:

Inflyttade: 4 793 personer, utflyttade: 4 633 (+160)

2021:

Inflyttade: 4 838 personer, utflyttade 4 408 (+430)

Eskilstuna hade i slutet av förra året 107 918 invånare, vilket inräknat födslar var en total ökning med 325 personer jämfört med 2021. Året före var den totalt ökningen 618 personer.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.