”Stan dör ju ut”. Hör vad några Eskilstunabor tänker om de tomma lokalerna och vad de vill ha mer av i centrum – och tyck till själv i chatten nedanför. Foto: SVT

Vad vill du ha i ett centrum? Dela med dig i vår chatt

Publicerad

Färre butiker och fler tomma lokaler – i många städer ser utvecklingen likadan ut. I Eskilstuna har flera butiker under kort tid stängt ner, något som inte gått obemärkt förbi.

– Det är ju jättetråkigt, stan dör ju ut, säger Thomas Kron.

SVT Nyheter Sörmland frågade Eskilstunabor vad de tänker om de tomma lokalerna och vad de skulle vilja ha mer av i centrum.

• Hur ser centrum ut där du bor och spelar det egentligen någon roll om det står många lokaler tomma? Vill du ha mer butiker eller handlar du hellre på nätet? Vad har du för behov när du är i stadskärnan?

Dela gärna med dig av dina tankar i vår chatt nedan.

Är det viktigt med butiker i centrum?

Jimmie Johansson • Alla butiker kan inte ligga I stadskärnan för att några butiker som säljer större varor som till exempel möbler och tv apparater som behöver större butiksyta och lageryta till exempel

Martin • Allt handel i centrum verkar stänga kl. 18. Om man jobbar till 17, får man bara en timme. Också, alla butiker som är kvar är knappt attraktiva, fint med nya restauranger och kaféer men i centrum går inte att handla.

Rolf • Centrum är fullt av elsparkcyklar och lattécaféer, många nyttiga affärer har försvunnit och det är svårt att komma till centrum med bil för alla hinder och allt för få och allt för dyra parkeringsplatser.

sp • Hej

Vi bonde runt Tuna park har varit kritiska till Tuna Park sen det byggdes bla. för att trafiksituationen inte har lösts på ett bra sätt för oss boende runt Tuna Park. Vi menade också att Tuna Park skulle utarma Centrum handen. Då förklarade Jimmy Jansson för oss kommuninvånare (boende runt Tuna Park) att vi hade helt fel, det fanns massvis av exempel enl. Jimmy Jansson att centrumhandeln hade ökat där man har byggt stora shoppingcentra utanför stadskärna, jag undrar om Jimmy Jansson kan ta fram ett av de exemplen idag, där centrumhandeln har ökat.
Tyvärr är det så att i Eskilstuna är det inte de folkvald politikerna som styr, utan de sitter i knäna på kommersiella handelsintressen.
Ett bra exempel på det är City Gross etablering vid Tuna Park. Enl kommunens trafikutredning för området så skulle City Gross etablering inte öka trafikflöden i området och det fanns tillräckligt med parkeringsplatser i området för en etablering av City Gross. Det innebär grön ljus från kommunen att tillåta en etablering för City Gross vid Tuna Park. Om man nu som företag investerar miljontals Kroner i ett nytt varhus så räknar man nog med att det kommer dit många nya och flera besökare, men det tror inte Eskilstuna kommun! Det här visar bara hur naiva Eskilstuna kommun är eller att det är de kommersiella handelsintressen som styr Jimmy Jansson i denna stad.

Rolf • Tre timmar på stan kostar 60-70kr i parkering.

Elisabeth • Man har byggt om torget och gågatan helt utan kompetens för uppdraget. Kommunen anordnade en internationell arkitekttävling med många bra förslag, där kontor med ledande kompetens deltog. Istället valde man att lösa det in-house, utan att ansvarig landskapsarkitekt hade någon som helst erfarenhet från att omvandla stadstorg eller gågator - stadens gemensamma hjärta och vardagsrum. Det har inte skapats någon rumslighet eller trivsel på gågatan eftersom kunskapen har saknats om hur man gör. Utanför Papas Tapas har man planterat barrträd. Har barrträd någonstans skapat möjlighet för en ombonad uteservering eller platsbildning? Varför inte lövträd med utbredd krona? Trots miljoner i budget finns endast tre träd som planterats i marken, resten står utplacerade i cortenlådor och ger noll till rumsskapande eller platsbildning. Tragiskt och dumsnålt. Att dessutom leda bort all busstrafik från stadskärnan och inte låta dem passera Fristadstorget har gjort att alla som passar på att handla mellan bussbytena har försvunnit.

Christer • Våra politiker dödar centrum överallt
även på mindre orter 😥😥😥
MVH

Lennart • Titta på de städer i Sörmland som växer och drar till sig andra än bidragsberoende, Trosa, Mariefred och Strängnäs. De är varsamma om sin karaktär och bevarar gamla charmiga miljöer. I Eskilstuna låter politikerna fristadsområdet, som är unikt, förfalla. Våra politiker har en föråldrad syn på hur man utvecklar staden. De har förfulat och förstört Fristadstorget, flyttat Ebelings smeder, som var en symbol för Eskilstunas historia och ersatt den med en plagiatpinne, en kopia av Montreals ”the drop”, tillverkad i Kina. Man tog bort träden på Kungsgatan och gjorde gatan oframkomlig i ett par års tid. Nu river man upp Drottninggatan, är någon förvånad över att ingen kommer till centrum för att handla? Mantrat för våra politiker är förtäta och bygga på höjden. Tyvärr, Eskilstuna kommer aldrig bli ett Manhattan. Eskilstuna har fantastiska förutsättningar med sitt läge mellan två sjöar och ån som ringlar sig fram genom kommunen. Men alltför lite görs för att dra nytta av förutsättningarna. Gör promenadleder längs ån med kafeer och låga bostäder, i stället för fula lagerlokaler och nedsmutsande verksamheter. Rusta upp fristadsområdets gamla hus och titta på hur attraktiva trähuskvarteren i Strängnäs är. Ta bort den fula anskrämliga pinnen på Fristadstorget och flytta tillbaks smederna. Öppna upp för torghandel på Fristadstorget. Inför gratis tvåtimmarsparkering.

Kerstin Lindroos • Eskilstunas ENDA biograf flyttades FRÅN centrum till ett ytterområde. Det var inte smart. Biografen drar människor in till centrum såväl dag- som kvällstid. Ofta kombineras biobesök också med besök på restaurang eller café, vilket också har ett värde för centrum.
Biografen åter till centrum!!!

Mats • Är nog inte svårare än att folk i allmänhet faktiskt tar sig in till stan, med bil, buss, cykel eller genom att gå. Det är "alltid" svårt att göra nåt men att vi ska tro att det kommer "mysiga" små butiker om sen ingen ens orkar ta sig till stan går ju knappast ihop. Dyrt att parkera? men att åka längre ut från stan och stå en halvtimme på tomgång är ju gratis, eller? I grund o botten så är folk lata och ska ha allt gratis, ett levande centrum är inte gratis, Alla måste ställa upp och stödja butiker och andra näringsidkare i centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.