Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmer från övervakningskameror i Björktunneln i Stockholm visar hur tre män lämnar bilen efter att 21-årigen skjutits till döds. En av dem dömdes senare för mordet medan misstankarna mot de andra två skrevs av. Foto: Polisens förundersökning

Eskilstunabor satt häktade efter mord i biltunnel – nu får de ersättning av staten

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 20-årsåldern från Eskilstuna som var misstänkta för mord i en biltunnel i Stockholm får ersättning från staten för den tid de satt frihetsberövade.

De två männen fanns enligt utredningen i bilen när en 21-årig Eskilstunabo sköts ihjäl. De satt häktade från oktober 2022 till juni 2023 innan åklagaren skrev av misstankarna mot dem.

Den ena mannen får nu 300 000 kronor i ersättning för lidande och den andra 280 000 kronor, enligt beslut av Justitiekanslern, JK.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Dömdes för mordet

I höstas dömde Södertörns tingsrätt en annan av personerna i bilen, en nu 19-årig Eskilstunabo, till fängelse i över tio år för mordet. Domen fastställdes senare av Svea hovrätt efter det att både 19-åringen och åklagaren överklagat.

Mannen hävdade att han agerade i självförsvar men enligt hovrätten talar mycket för att 19-åringen hade planerat att döda 21-åringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I september 2023 dömdes en 19-årig Eskilstunabo för mordet på en 21-åring i Björktunneln i Stockholm. I december fastställde hovrätten tingsrättens dom. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet