Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lämnat väsentliga uppgifter” – Hör åklagare Daniel Jonsson berätta om den dömdes medverkan i en annan mordutredning. Foto: Polisens förundersökning

Hovrätten fastställer dom mot 19-årig Eskilstunabo efter mord i biltunnel i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

I september dömdes en 19-årig Eskilstunabo för mordet på en 21-åring i Björktunneln vid Gullmarsplan i Stockholm. Nu fastställer hovrätten tingsrättens dom.

Det var i oktober 2022 som en 21-årig Eskilstunabo sköts med fyra skott i huvudet. En man, som var 18 år vid tiden för händelsen, dömdes för mord och grovt vapenbrott till 10,5 års fängelse.

Under torsdagen fastställde Svea hovrätt domen.

Var kronvittne – får sänkt straff

Den dömde mannen hade överklagat då han menar att han agerade i självförsvar. Även åklagaren överklagade domen och ville att 19-åringen skulle dömas till ett längre fängelsestraff.

Hovrätten delar åklagarens uppfattning om att straffvärdet för händelsen är 18 år, bland annat då mordet har varit hänsynslöst och föregåtts av viss planering. Men eftersom 19-åringen har varit avgörande i en utredning gällande ett annat mord får han sänkt straff. Han är alltså ett så kallat kronvittne.

Åklagaren ville att straffet skulle reduceras med en tredjedel på grund av medverkan i den andra mordutredningen, vilket skulle innebära 12 års fängelse för 19-åringen. Men hovrätten anser alltså att straffet ska reduceras mer än så.

– Jag har utgått från den praxis som finns på området, men det finns väldigt lite praxis när det gäller medverkan i mordärenden, säger åklagare Daniel Jonsson.

Hade planerat mordet

Hovrätten skriver i domen att 19-åringen och hans närstående riskerar att utsättas för allvarlig brottslighet på grund av de uppgifter som den nu morddömde har lämnat, vilket bidrar till reduceringen av brottet.

I domen framgår det även att rätten inte anser att 19-åringen var utsatt för något brottsligt angrepp som gav honom rätt att bruka våld.

Enligt domen talar mycket för att 19-åringen hade planerat för att döda 21-åringen. Han hade bland annat en telefon utan sim-kort, bar handskar vid mordet och tog initiativ till platsbytet i bilen under färden från Eskilstuna till Stockholm.

19-åringens advokat, Sargon de Basso, skriver i ett sms till SVT att han inte vill kommentera domen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Videon från övervakningskameran fångar den dömde mannen på bild när han flyr från bilen efter mordet. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.