Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen greps av poliser i tunneln strax efter mordet, vilket fångades på bild av övervakningskamerorna. Foto: Polisens förundersökning

Domen om tunnelmordet överklagas – av alla parter

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren, advokaten och målsägandebiträdet överklagar domen till Svea hovrätt efter mordet på en 21-årig man från Eskilstuna i Stockholm förra året.

Det var i oktober förra året som en 21-åring blev avrättad under bilfärden i Björktunneln i Stockholm, enligt domen. Mitt i rusningstrafiken hade mannen blivit skjuten med fyra skott i huvudet på nära håll av den nu dömda 19-åringen som var 18 år vid brottstillfället.

Kronvittne

Han dömdes för ungefär en månad sen till 10,5 års fängelse för mord och grovt vapenbrott av Södertörns tingsrätt.

19-åringen fick straffrabatt eftersom att han samarbetat med polisen och bidragit med information gällande ett annat mord. Han är alltså ett så kallat kronvittne.

Överklagas till Svea hovrätt

Men ingen av parterna är nöjda med utfallet av domen. Åklagaren Daniel Jonsson har lämnat in en överklagan och vill att 19-åringen ska dömas till 12 års fängelse.

Men det förutsätter att han fortsätter att samarbeta i den andra mordutredningen. Gör han inte det så ska han dömas till 18 års fängelse, menar Jonsson.

19-åringen: ”Skjutit i självförsvar”

Den unge mannens advokat, Sargon De Basso, överklagar också domen och vill att hans klient i första hand ska frias. I andra hand yrkar han på att gärningen rubriceras annorlunda.

19-åringen själv har nekat till brott och hävdat att 21-åringen hotade honom med revolvern. 19-åringen ska då ha lyckats ta vapnet ifrån mannen och sedan i självförsvar skjutit honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.