In- och utfarterna till Södra länken stängdes i samband med den stora polisinsatsen efter mordet. Foto: Pontus Altin

18-årig Eskilstunabo åtalas för mord i biltunnel i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i rusningstrafiken en torsdagseftermiddag i oktober 2022 sker ett mord i en vägtunnel vid Gullmarsplan i Stockholm. I en bil färdas fyra unga män från Eskilstuna. En av dem skjuts till döds – nu åtalas en av de andra för mordet.

Enligt åklagaren åkte de fyra männen till Stockholm för att handla kläder. I en biltunnel sköts föraren i huvudet med fyra skott mitt under färden. Vad som föranlett det är oklart, enligt åklagaren Daniel Jonsson. Men att det ska ha varit en olycka tror han inte på.

– Nej, det kan inte ha varit så. Det är fyra skott som avfyrats, det gör man inte av misstag, säger han.

De tre passagerarna greps i tunneln strax efter mordet. Mordvapnet, en revolver, återfanns i bilen. Åklagaren menar att det är en 18-årig man som avlossat skotten.

Både 18-åringen och de tre andra männen är välbekanta för polisen i Eskilstuna, eftersom de varit inblandade i eller misstänkts för annan brottslighet tidigare.

Skottvinkeln avslöjar mördaren

De övriga två passagerarna  som befann sig i bilen samtidigt som mordet inträffade var inledningsvis också misstänkta för mord men avskrevs från utredningen under sommaren. 18-åringen åtalas för mord och grovt vapenbrott.

– Det är den sammantagna bilden bevisning som gör att jag åtalar 18-åringen. Men skottvinkeln visar att skytten har suttit på höger sida i baksätet, och det var där han satt, säger åklagaren Daniel Jonsson.

18-åringen har hela tiden nekat till mord. Men på måndagen bad han om ett nytt förhör.

– Han berättar nu att han avlossat skotten i nödvärn. Men det ändrar inte min bild, säger Daniel Jonsson.

SVT har sökt 18-åringens advokat.

Storebrodern mördad

Några månader efter mordet vid Södra länken sköts 18-åringens storebror till döds i Fröslunda i Eskilstuna. I sex veckor satt en 17-årig pojke häktad misstänkt för det mordet. Han är lillebror till 21-åringen som dödades i biltunneln. Men 17-åringen försattes senare på fri fot. Enligt åklagaren Anna Asklöf är han inte längre misstänkt.

Så här såg det ut vid Södra länken i samband med den stora polisinsatsen på mordkvällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södra länken stängdes av under polisinsatsen efter mordet den 22 oktober 2022. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.