Tre domar vid Eskilstuna tingsrätt har skjutits upp den senaste tiden. Senast under onsdagen sköts domen gällande dödsolyckan vid Hammarbykorset förra året upp. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eskilstunadomare kritiseras av JO för att ha skjutit upp dom – åtta gånger

Uppdaterad
Publicerad

En domare vid tingsrätten i Eskilstuna kritiseras av Justitieombudsmannen, JO, för att ha skjutit upp en dom åtta gånger. Även om tingsrätten säger att det handlat om hög arbetsbelastning menar lagmannen på domstolen att agerandet inte varit försvarligt.

Den aktuella domen gällde bland annat penningstvätt och beslutet skulle ha meddelats 16 oktober 2020. I stället meddelades den först 23 december samma år efter att ha skjutits upp sammanlagt åtta gånger.

Påfrestande för brottsoffer

Att det tagit så lång tid att meddela domen och att den dessutom skjutits upp så många gånger har varit påfrestande skriver en målsägare i målet som också gjort anmälan till JO.

– Särskilt jobbigt har det varit eftersom jag begärt skadestånd och behöver kunna planera min privatekonomi, skriver personen bland annat i sin anmälan.

Borde ha planerat om

Till sitt försvar har domaren i målet hänvisat till hög arbetsbelastning. Något som lagmannen på samma domstol håller med om. Trots det menar lagmannen i sitt yttrande till JO att det inte varit försvarligt att skjuta upp domen så många gånger. I stället borde den berörda domaren ha kunnat omfördela sina arbetsuppgifter eller ha tagit hjälp av kollegor så att domen kunnat meddelas tidigare.

Har vidtagit åtgärder

JO menar att domaren borde haft möjlighet att meddela domen redan 9 november och att det varit fel av domaren att skjuta på domen så många gånger, något som alltså ledde till att domen kunde avkunnas först två månader efter att rättegången avslutats.

JO noterar att tingsrätten nu vidtagit åtgärder för att liknande situationer inte ska uppstå igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.