Totalt handlar det om 2,3 miljoner kronor som Eskilstunarevyn måste betala tillbaka. Foto: SVT

Eskilstunarevyn redovisade inte coronapengar – krävs på miljonbelopp av Kulturrådet

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunarevyn fick 2,3 miljoner kronor i coronastöd under pandemiåren. Trots upprepade påminnelser har revyn inte redovisat hur pengarna har använts. Nu kräver Kulturrådet att pengarna betalas tillbaka.

Under pandemiåren 2020 och 2021 hade många kulturutövare det kämpigt och kunde ansöka om ekonomiskt stöd från Kulturrådet. Eskilstunarevyn ansökte och beviljades 1,5 miljoner 2021 och 890 000 kronor 2020.

Som ett villkor för att ta del av detta statsbidrag krävde Kulturrådet mottagarna ska redovisa hur pengarna har använts samt vilka resultat som har uppnåtts.

Trots att Kulturrådet har skickat ett flertal påminnelser har Eskilstunarevyn inte redovisat hur pengarna har använts.

– Det är ytterst ovanligt. Av 4 078 ärenden har vi fem ärenden där utebliven redovisning resulterat i återkrav, säger Magnus Boström enhetschef på Kulturrådet.

Nu har Kulturrådet beslutat att Eskilstunarevyn ska betala tillbaka hela summan på 2,3 miljoner kronor. Ärendet har därför lämnats vidare till Kammarkollegiets inkassogrupp som ska ha skickat ut ett betalningskrav.

SVT Sörmland har vid upprepade tillfällen sökt revyns vd Mathilde Stavehaug utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.