Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är platsen där ny kärnkraft kan placeras på Studsviks område – och det krävs för att ett bygge ska kunna bli verklighet. Får svaret av Studsvik-cheferna i videon. Foto: Studsvik

Här fokuserar utredningarna: Platsen där ny kärnkraft kan byggas i Studsvik

Uppdaterad
Publicerad

Ett nybyggt kärnkraftverk vid Studsvik. Det är vad regeringen och privata investerare vill se. Nu är två utredningar fokuserade på en plats där energiprojektet skulle kunna bli verklighet på Studsviks område utanför Nyköping – om pengar finns.

Sedan ungefär ett år tillbaka pågår två olika förstudier innanför områdets stängsel. Resultatet kommer att ge svar på om jätteprojektet är genomförbart.

Det är den finska energijätten Fortum och det relativt nystartade Kärnfull Next som jobbar med förstudierna.

– Vi har inte alla svaren än, men det går framåt enligt plan, säger Jesper Marklund, ansvarig för ny kärnkraft vid Fortum.

Redan stor arbetsgivare

Tre bolag huserar i dag inne på området, Svafo, Cyclife och Studsvik Nuclear. Sammanlagt är det en arbetsplats för cirka 350 personer. Ytterligare ett antal företag hyr in sig i anslutande byggnader, i det som kallas för Studsvik tech park.

I framtiden kan de dock få sällskap av det eller de företag som eventuellt bestämmer sig för att investera i nybyggd kärnkraft.

– Studsvikområdet är en vagga när det kommer till kärnkraft i Sverige. Det är naturligt att det även i framtiden är en integrerad del av den förväntade utbyggnaden av kärnkraft, säger Christian Sjölander, vd för Kärnfull Next.

Finansieringen ett frågetecken

Förstudierna, som ska vara klara i slutet av 2024, fokuserar på saker som säkerhet, geologi på platsen och lokalt opinionsläge gällande ny kärnkraft – men också på de ekonomiska förutsättningarna.

Ett bygge av en eller flera reaktorer skulle kosta åtskilliga miljarder och de privata investerarna är inte beredda att ta de riskerna utan statliga garantier. Flera utredningar är tillsatta av regeringen – en med syfte att ge kärnkraftsinvesterare tillräckliga incitament.

– De långsiktiga förutsättningarna även ekonomiskt behöver finnas där, säger Jesper Marklund på Fortum.

STUDSVIK

• Studsvik AB grundades 1947 som Aktiebolaget Atomenergi (AE) med avsikten att utveckla och introducera kärnkraften i Sverige.

• På företagets område utanför Nyköping fanns två forskningsreaktorer men de är numera avvecklade.

• I dag arbetar Studsvik med tjänster inom olika delar av kärnkraftens livscykel, som bränsleoptimering, härdövervakning samt avveckling och hantering av radioaktivt avfall.

• Företaget är börsnoterat och har kontor i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Schweiz, USA, Japan och Kina. Cirka 500 personer arbetar inom bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.