Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Studsviks laboratorium där radioaktiva komponenter hanteras – Ebba Busch (KD) fick en rundtur under torsdagen. Foto: Robin Hult/SVT

Här besöker Ebba Busch Studsvik: ”Ljus framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Närings- och energiministern Ebba Busch (KD) gjorde på torsdagen ett besök vid Studsvik utanför Nyköping. Anläggningen utreds just nu som en av platserna för framtida nybyggen av kärnkraft.

Det var i november som regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna gick ut med en färdplan för ny kärnkraft i Sverige. Regeringens mål är att nybyggd kärnkraft ska stå klar senast 2035.

Som ett led i den nya energipolitiken gjordes dagens besök tillsammans med aktörer som kan tänka sig att stå för själva bygget.

– Studsvik har en ljus framtid i Sverige. Kärnkraften har en ljus framtid i Sverige, därför att nu lägger vi om energipolitiken, säger Ebba Busch.

Besökarna fick en rundtur i Studsviks så kallade Hot Cell-laboratorium där forskning och arbete med radioaktivt material pågår. Bland annat tillverkas där radioaktiva komponenter som används vid strålning av cancerpatienter.

”Många saker som krävs”

Flera utredningar pågår nu kring hur ett eventuellt kärnkraftsbygge skulle kunna bli verklighet. Det handlar bland annat om att platsen fungerar geologiskt, finansiering och tillstånd.

– Det är många saker som krävs och vi är inne i en tidig förstudie, säger Camilla Hoflund, koncernchef vid Studsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.