Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer krävas att staten är med och delar på risken, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M). Foto: regeringen

Regeringen: Massiv utbyggnad av ny kärnkraft till 2045

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna meddelar på torsdagen att man är överens om ett tillägg i Tidöavtalet – en färdplan för ny kärnkraft.

– I dag tar Sverige ännu ett steg för att bli en stark kärnkraftsnation igen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff.

Regeringen går vidare med utbyggnaden av kärnkraften. Senast 2035 ska ny kärnkraft motsvarande ”två storskaliga reaktorer” vara på plats.

– Inom 25 år behöver vi fördubbla energiproduktionen i Sverige. Den färdplan vi presenterar i dag tydliggör regeringens målbild och ger de långsiktiga förutsättningarna för att det här ska bli möjligt, säger Ebba Busch.

Tidöpartierna meddelar vidare att en massiv utbyggnad av kärnkraft ske till 2045.

– Då pratar vi motsvarande tio stycken stora kärnkraftsreaktorer, säger näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD).

Utredning om tillståndsprocess

Ebba Busch berättar att målet om 100 procent förnybar elproduktion nu byts ut mot 100 procent fossilfri.

De tar också bort förbudet mot antal kärnkraftsreaktorer, och tillsätter en utredning som ska titta på hur man kan snabba på tillståndsprocesserna för ny kärnkraft.

Kreditgarantier införs

På torsdagen fattade regeringen beslut om att kreditgarantier för investeringar i ny kärnkraft införs. Busch berättar att Riksgäldskontoret får i uppdrag att vidta förberedande åtgärder för att kunna ställa ut kreditgarantierna, och att bistå regeringskansliet i att utforma dem.

Regeringen kommer också att ta fram en ekonomisk riskdelningsmodell där staten går in och delar risken med de aktörer som bygger ny kärnkraft.

– Det här kommer att kosta pengar, vi säger i dag att vi tar en aktiv roll. Garantierna är otroligt viktiga men det kommer inte att räcka, det kommer att krävas att även staten är med och delar på risken. Hur det ska se ut får vi återkomma till när det här är utrett, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).  

Regeringen har tidigare aviserat att en ny kärnkraftssamordnare kommer att tillsättas.

– Vem det blir kommer vi att återkomma till inom kort, säger Ebba Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.