Eskilstunas tiggeritillstånd stoppas av länsstyrelsen. Foto: TT

Eskilstunas tillståndskrav för tiggeri stoppas av länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Tiggeri stör inte den allmänna ordningen. Därför upphäver nu länsstyrelsen Eskilstuna kommuns beslut om att tiggeri ska vara tillståndspliktigt.

Kommunfullmäktige i Eskilstuna fattade i juni beslut om att införa en ny regel i sin lokala ordningsstadga om att den som ämnar tigga måste söka ett särskilt tillstånd hos polisen. Beslutet har nu prövats av länsstyrelsen.

– Vi har fattat beslut i dag, och upphävt beslutet av Eskilstuna kommun. Vi har prövat kommunens beslut mot de bestämmelser de stödjer sig på i ordningslagen, säger Karin Bergkvist, jurist på länsstyrelsen i Sörmland.

Inte störande

Länsstyrelsen har funnit att tiggeri inte utgör någon störning av den allmänna ordningen, förklarar hon.

– Vi har gjort en analog tillämpning av bestämmelserna för gatumusikanter, som inte utgör någon störning och därmed inte är tillståndspliktigt. Vår bedömning är därför att detta inte heller är störande.

Kommer överklagas

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), är inte förvånad över länsstyrelsens beslut.

– Man ramlar väl inte av stolen direkt. Länsstyrelser brukar traditionellt vara ganska försiktiga eftersom de vet att det går att överklaga, säger Jimmy Jansson till SVT Nyheter Sörmland.

Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten och kammarrätten, något som Eskilstuna kommun kommer att göra.

Vill se avgörande

– Om det skulle vara så att sista och högsta instans säger att kommunerna inte kan reglera det här med den lokala ordningsstadgan då är det också ett välkommet besked, för då får vi veta vad kommunerna har för handlingsutrymme och då ligger bollen hos Sveriges riksdag och Europeiska unionen och de länder som förtrycker sina medborgare, säger Jimmy Jansson.

”Ren och skär populism”

Länsstyrelsens beslut välkomnas dock av oppositionspolitikern Maria Chergui (V) i Eskilstuna.

– Det är glädjande att länsstyrelsen beslutat att avslå, men djupt beklagligt att Jimmy Jansson och majoriteten vill överklaga. Det är ren och skär populism.

– Det är hårt och omänskligt att förbjuda fattigdom. Vi kan bättre än så här, säger Maria Chergui, som vill se ett bättre samarbete med Stadsmissionen från kommunens sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.