Nu finns potentiella köpare av Eskilstuna kommuns vindkraftverk i Norrland. Foto: SVT

Eskilstunas vindkraftspark kan vara såld innan nyår

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommuns äventyr i vindkraftsbranschen kan snart vara slut. Potentiella köpare till anläggningen utanför Sollefteå finns och beslut om försäljning kan fattas under hösten.

2014 köpte Eskilstuna kommun fyra vindkraftverk utanför Sollefteå för 165 miljoner kronor. Med hjälp av skattelättnader för vindkraftsel skulle affären bidra till att sänka de egna elkostnaderna med 10 miljoner kronor per år.

Så har det inte blivit. Skattelättnaderna försvann och vindkraftsparken har istället blivit en förlustaffär i mångmiljonklassen.

Vindkraft i Sörmland

Efter valet förra året meddelade kommunstyrelsen att parken ska säljas.

Eskilstuna kommunföretag har anlitat en mäklare för att hjälpa till med affären och den sista augusti i år gick anbudstiden ut.

Enligt kommunföretagens styrelseordförande Lars Andersson (S) har anbud kommit in, men han vill inte säga något om antalet eller storleken på buden.

– Jag vill inte säga någonting. Det vore tjänstefel att prata om detta nu när vi är inne i ett känsligt skede, säger han.

Andersson berättar att målsättningen är att affären ska vara i hamn innan årsskiftet och förhoppningen är att kommunfullmäktige kan fatta beslut om försäljning i november eller december.

I klippet nedan förklaras hur det kommer sig att Eskilstuna kommun äger vindkraftsverk i Norrland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sörmland

Mer i ämnet