Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jari Puustinen (M) är starkt kritiskt till att Eskilstuna kommun äger vindkraft i Sollefteå. Linus Lakso (MP) är av en helt annan åsikt. Foto: SVT

Bäddat för politisk strid om Eskilstunas norrländska vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunas vindkraftsatsning i Sollefteå har gått back med 11 miljoner de sista två åren. Moderaterna vill sälja så fort det går. Miljöpartiet tror på lönsamhet när elpriserna stiger.

2014 köpte Eskilstuna kommun fyra vindkraftverk utanför Sollefteå för 165 miljoner kronor. Med hjälp av skattelättnader för vindkraftsel skulle affären bidra till att sänka de egna elkostnaderna med 10 miljoner kronor per år. Pengarna som sparades skulle gå till en lässatsning för barn och unga.

Så har det inte blivit. Enligt beräkningar från Eskilstuna Kommunföretag har vindkraftverken de senaste två åren gått back med elva miljoner kronor.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

”Inget kommunen ska syssla med”

I fjol lät Kommunföretag värdera vindkraftverken. I april 2021 värderades de till mellan 80 och 87 miljoner kronor, det visar siffror som SVT Sörmland begärt ut.

Moderaternas Jari Puustinen är starkt kritisk till affären och kallar det för ett fiasko. Sverigedemokraternas Kim Fredriksson är av samma åsikt.

– Vindkraft är inget som kommunen ska syssla med med tanke på vilka utmaningar vi har. Att de inte har sålts för länge sedan är förvånande, säger han.

Investera på hemmaplan

Socialdemokraternas Saarita Hotti är inte heller helt nöjd med utfallet.

– Det är absolut inte den bästa affären Eskilstuna kommun har gjort. Vi skulle mycket väl kunna sälja dem och istället investera i annan förnybar energi här på hemmaplan, säger hon.

Linus Lakso, miljöpartiets gruppledare i Eskilstuna, vill värna om vindkraftverken i Sollefteå och tror mycket väl att det kan visa sig ha varit en klok och bra investering nu när elpriserna stiger.

Även Centerpariets Arne Jonsson tycker att kommunen ska behålla vindkraftverken i nuläget.

– De står där de står och producerar förnybar el och priset kommer att stiga, säger han.

Hör Jari Puustinen (M) och Linus Lakso (MP) debattera Eskilstunas norrländska vindkraft i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet