Efter succéåret – nu startar seniorkarriären för Maja Åskag

Publicerad

Förra året var ett succéår för Maja Åskag, som till vardags tävlar för Råby-Rekarne friidrott i Eskilstuna. Dubbla guld i tresteg och längd i både junior-EM och junior-VM och svenskt rekord i tresteg för juniorer. Om dryga veckan är det dags för idrottsgalan där 19-åringen är nominerad till årets nykomling.

– Jag fick höra nationalsången fyra gånger förra året och det är mäktigt, man känner sig så stor, fast man är så liten säger hon.

Själv var hon omedveten om nomineringen till årets nykomling utan fick veta det via sociala medier.

– När jag vakande en fredagsmorgon och skulle jobba upptäckte jag att jag var taggad i ett inlägg. Jag blev lite chockad, men naturligtvis var det jättekul, säger Maja Åskag.

Klivet upp som senior

Det här året tar hon ett försiktigt steg upp som senior och i augusti är det EM i Tyskland.

– Mantrat för mig och mina tränare är skynda långsamt. Jag har ingen stress att vara bäst bland seniorerna utan jag tar små steg i taget och ser utvecklingen, säger Maja Åskag.

Erfarenheterna sporrar

2022 blir annorlunda jämfört med förra året, ingen skola som styr. Det kanske blir andra omställningar och förväntningar som jag måste handskas med. Men erfarenheterna från förra året gör det lättare att ladda om, menar Maja Åskag.

– Den känslan jag hade inför inför sista längdhoppet i junior-EM i Tallin, när vinsten redan var klar. Det är den känslan man vill åt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.