Ett av utrymmena hade inget fönster och får därför inte räknas som ett rum. Ändå beskrivs lägenheten som en tvårummare. (Bilden är inte från den aktuella bostaden). Foto: Jessica Gow/TT (arkivbild)

Etta beskrevs som tvåa – mäklare prickas för felaktig marknadsföring av lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

En mäklare får en erinran av Fastighetsmäklarinspektionen för vilseledande uppgifter om en bostadsrätt i östra Sörmland.

I annonsen beskrevs lägenheten som en ”mycket attraktiv tvåa”, trots att ett av rummen saknade fönster och därmed inte uppfyllde kraven för att räknas som ett rum.

Inspektionen bedömer att detta kunde påverka spekulanters beslut och var i strid med god mäklarsed.

Mäklaren förklarade i sitt svar på anmälan att köpare som letat efter två utrymmen hade riskerat att missa lägenheten, och att det fanns kompletterande information i annonsen om att den var registrerad som en etta.

Vad räknas som ett rum?

”Med ett rum avses ett utrymme som har en golvyta på minst sju kvadratmeter och som har direkt dagsljus. Som rum räknas inte kök, kokvrå eller hygienutrymme. Som rum räknas inte heller matrum i anslutning till kokvrå och matrummet tillsammans med kokvrån anges som kök. Utrymmen som är mindre än sju kvadratmeter redovisas inte som rum.”

Källa: Lantmäteriet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.