Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ulla Troëng lämna in sina sista paket i klippet. Och hör Postnords anledning: ”Vi är ingen hjälporganisation”. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Hon har skickat sitt sista gratispaket till Ukraina – Postnord avslutar tjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kriget i Ukraina utbröt 2022 har svenskar kunnat skicka förnödenheter till landet utan kostnad. Nu avslutar Postnord den tjänsten.

– Det känns sorgligt, kriget är inte slut, säger Mariefredsbon Ulla Troëng.

Tre lådor mad kläder och jackor, det blev Mariefredsbon Ulla Troëngs sista försändelse till Ukraina.

Sedan sommaren 2022 har hon och hennes man samlat in förnödenheter som de sedan har skickat till Ukraina via Postnord.

Sörmland och kriget i Ukraina

– Det har varit en fantastisk frikostighet från Mariefredsborna, säger hon.

Postnord har varit en av flera europeiska postleverantörer som har erbjudit kostnadsfria försändelser till Ukraina. Men onsdag 15 maj var sista dagen som det var möjligt.

120 000 paket

– Det här har varit väldigt populärt, totalt har nästan 120 000 paket skickats ner under de här två åren. Det är inte bara vi tacksamma för utan det har även ukrainska posten framfört, säger Anders Porelius, pressansvarig vid Postnord.

Att man avslutar tjänsten beror på att det numera finns hjälporganisationer på plats i Ukraina, enligt Postnord. Det går fortfarande att skicka paket till Ukraina, men nu tillkommer en avgift och krävs en adress.

För Ulla Troëng blev det 780 lådor med kläder, filtar och hygienartiklar. Nu ska hon försöka hitta ett annat sätt att skicka förnödenheter till Ukraina.

– Vi vill att de ska få leva i fred och frihet. Varje liten människa har en uppgift, det finns någonting som alla kan göra, säger hon.

Hör Ulla Troëng berätta mer om sitt engagemang i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet