Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Christoffer Öqvist (M) hur det kommer sig att en pensionsduglig ambulans ändå kan göra skillnad i Ukraina. Foto: Otilia Bogen, SVT

Sörmländsk ambulans skänks till krigsdrabbade Ukraina

Publicerad

En av Katrineholms ambulanser är redo att pensioneras, men i stället för att säljas eller skrotas väljer Region Sörmland att skänka den till Ukraina.

– Vi vill göra en medmänsklig insats, säger Christoffer Öqvist (M), regionstyrelsens ordförande i Sörmland.

Den 24 februari är det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Kriget har drabbat civilbefolkningen hårt, bland annat i Gostomel utanför Kiev som var ett av de första områdena att anfallas av Ryssland. Där totalförstördes bland annat ett sjukhus.

– Vi vet att många av de ambulanser som fanns i den regionen har skickats till fronten, och att området därför är i stort behov av fler ambulanser, säger Christoffer Öqvist.

Sörmland och kriget i Ukraina

Region Sörmland är just nu i en svår ekonomisk kris med anställningsstopp och nedskärningar till följd.

Hade det inte varit bättre att sälja ambulansen och använda pengarna till annat?

– De pengarna som vi skulle få vid en försäljning är i det stora hela en liten summa. Det hade inte gjort någon skillnad för verksamheten, säger Christoffer Öqvist.

I ambulansen packas även annan sjukvårdsutrustning som bårar och andningshjälpmedel.

Region Sörmland samarbetar sedan länge med Frälsningsarmén när det gäller till att skänka vidare överflödigt eller uttjänt sjukvårdsmateriel. Därför är det Frälsningsarmén som har tagit över ägandet av ambulansen, och inom kort kör den söderut.

I klippet ovan berättar Christoffer Öqvist (M) hur det kommer sig att en pensionsduglig ambulans ändå kan göra skillnad i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet