SVT:s reporter träffar bland annat Eskilstunabon Siv på stan: ”Jag har varit dålig på att ta reda på vad de gör i Europaparlamentet” Foto: SVT

Sju sörmländska politiker ställer upp i EU-valet – känner du igen dem?

Publicerad

Sju sörmländska politiker ställer upp som kandidater i valet till Europaparlamentet den 26 maj. Men bland de Eskilstunabor som SVT träffade på stan var det få som kände igen dem.

Bland de Eskilstunabor som SVT möter är det få som bestämt hur de ska rösta, eller ens om de ska göra det överhuvudtaget. Eskilstunabon Siv Fransson tycker inte att det är lätt att veta hur hon ska rösta.

– Absolut inte! Men jag har varit dålig på att ta reda på vad de gör i Europaparlamentet, säger hon.

När det 2014 var val till Europaparlamentet 2014 deltog 51 procent av de röstberättigade i Sverige. I Sörmland var valdeltagandet högst i Trosa (54 procent) och lägst i Eskilstuna (44 procent). Det är betydligt lägre siffror än i ett riksdagsval, men mycket högre än snittet i EU som helhet.

Andelen svenskar som röstar i valet till Europaparlamentet har också ökat stadigt sedan 1995 då Sverige gick med i EU.

De politiker som sitter i Europaparlamentet röstar bland annat ja eller nej till olika lagförslag från EU-kommissionen, som kan jämföras med ett lands regering.

21 svenska platser efter Brexit

Just nu sitter 751 politiker i Europaparlamentet och Sverige har fått välja 20 av dem. När Storbritannien lämnar EU minskar antalet ledamöter till 705 och de svenska politikerna utökas till 21. Brexit innebär alltså att Sverige får ytterligare en plats.

I år finns sju sörmländska politiker med som kandidater på partiernas listor inför valet. Men möjligheterna att få en plats är inte särskilt stora eftersom platserna är få och sörmlänningarna inte står särskilt högt upp på listorna.

– Det gör att utrymmet är litet för sörmländsk representation, säger Joakim Johansson, docent i statsvetenskap vid Mälardalens högskola.

Sju sörmlänningar ställer upp i EU-parlamentsvalet. Har du koll på vem som är vem?

Sörmländska kandidater:

Visa

Ewa Thalén Finné (M), Mariefred

Stefan Käll (L), Katrineholm

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), Mariefred

Lina Boy (SD), Strängnäs

Abdalahi Hassan (S), Katrineholm

Lotta Johnsson Fornarve (V), Oxelösund

Linus Lakso (MP), Eskilstuna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet