Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande och ordförande för Douzelage Annigje Kruytbosch. Foto: SVT

Hela Europa på besök i Oxelösund

Publicerad

Över 160 representanter från EU-länderna samlades i Oxelösund idag. Kommunen står nämligen värd för det årliga vänortsmötet Douzelage.

Det har hänt en gång tidigare att hela Europa samlats i Oxelösund. Det var 2002 och sedan dess har mycket förändrats, inte minst kriget i Syrien och den stora inflyttningen till Europa.

Nu träffas alla i Oxelösund igen för att prata om integration under två dagar.

– Genom att alla EU-länder har samlats här kan vi utbyta erfarenheter vilket kan leda till nya idéer om hur man kan integrera människor, säger nederländskan Annigje Kruytbosch, ordförande i Douzelange.

Oxelösund vill exportera idén

Under konferensen anordnas olika seminarium och workshops, exempelvis om hur olika kommuner jobbar med att integrera nya medborgare.

Catharina Fredriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, lyfter fram Oxelösunds arbete med språkvänner.

– Vi har jobbat väldigt bra med bland annat språkvänner här i Oxelösund där många frivilliga gjort en bra insats. Det hoppas jag att deltagarna tar med sig ut i Europa.

Douzelage

Vänortsprojektet bildades 1991.

Medlemskommuner finns representerade från samtliga 28 EU-länder.

Ett av huvudsyften med projektet är att etablera samarbeten inom undervisning, ekonomi, turism, idrott och kultur.

Vid varje årsträff avhandlas ett specifikt ämne. Årets ämne är integration. Exempel på tidigare teman är miljö, informationsteknologi och teater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.