Tima Barmoro är skatteinformatör på Skatteverket och expert på deklarationen. Foto: SVT

Vanligaste avdraget – som granskas extra noga

Uppdaterad
Publicerad

Våren är också deklarationstider. Många har redan lämnat in – men ännu är det gott om tid att få ordning på kvitton och avdrag.

Det i särklass vanligaste avdraget medborgarna gör är resor till och från arbetet. Men det är också en av de poster som granskas hårdast av Skatteverket och där det uppstår mest missförstånd.

– Dels så måste man göra en tidsvinst på två timmar per dag om man kör bil, jämfört med att åka kommunalt, dels måste det vara minst fem kilometer mellan hem och arbetsplats, säger Tima Barmoro, skatteinformatör på Skatteverket.

Mobilappen rekommenderas

Grundtipset från myndighetens expert Tima Barmoro är att deklarera så fort som möjligt och att göra det digitalt, helst i mobilappen, men det går också bra på Skatteverkets hemsida.

Allt går ju snabbt och smidigt på digital väg, men finns det inte något man kan missa där som skulle gagna en ekonomiskt?

– Jag skulle säga tvärtom för att man får väldigt mycket uppgifter förtryckta om man gör det elektroniskt och så man ska känna sig säkrare med att göra det elektroniskt, säger Tima Barmoro.

Återbäring redan till påsk

Nytt för årets deklaration är bland annat att man kan få sin eventuella återbäring redan till påsk.

Men då gäller det att vara ute tidigt och för året har deadline för det redan passerat.

– Skaffade man digital brevlåda och deklarerade utan ändringar innan den 29 mars så ska man kunna få pengarna redan till påsk, säger Tima Barmoro, skatteinformatör på Skatteverket.

SE REPORTAGE: Tips inför deklarationen

Deklaration till Skatteverket

– Pågår mellan 21 mars och 2 maj

– 7.870.565 personer väntas lämna in sina deklarationer

– 1.250 kronor blir det i förseningsavgift om du lämnar in för sent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.