Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Explosion vid fastighet i Nyköping

Gängkriminell kopplas till adressen för explosion i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

En detonation inträffade vid en villa i ett bostadsområde vid Brandkärr i Nyköping sent på söndagskvällen. Polisen utreder kopplingar till tidigare grova våldsdåd i staden.

– Platsen är avspärrad i väntan på bombtekniker som ska säkerställa att det inte finns några farliga rester kvar. Sedan kommer man att ha kvar avspärrningarna för att kunna göra en kriminalteknisk undersökning i dagsljus , sa Mikael Ehne, vakthavande befäl vid polisregion Öst tidigt på morgonen.

En av de personer som är skriven på adressen har kopplingar till gängkriminalitet. Det framgår av ett yttrande från Kriminalvården. 

Dömd till fängelse

Personen har dömts för brott vid flera tillfällen. Så sent som i januari i år dömdes personen för bland annat misshandel, penningtvätt och medhjälp till grovt bidragsbrott, till sex månaders fängelse. 

I ett yttrande från Kriminalvården i augusti i år skriver myndigheten att personen “bedöms ingå i ett kriminellt nätverk som uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet”.  Av yttrandet framgår också att nätverket ”har konfliktytor mot andra kriminella nätverk och aktörer och  risken för våld bedöms som hög vid konfrontation.”

Pågående konflikt

Lisa Nilsson, tillförordnad lokalpolischef i Nyköping, bekräftar att adressen där explosionen inträffade var föremål för polisens intresse.

– Vi har jobbat väldigt väldigt hårt med en pågående konflikt som bland annat har koppling till den här adressen, säger hon.

Nyköping har på mindre än två månader skakats av två skjutningar och ytterligare en sprängning. Lisa Nilsson menar att polisens hypotes är att händelserna hänger ihop med varandra.

Bomtekniker på plats

Enligt Nilsson har bombtekniker varit på plats vid explosionsplatsen under morgonen och ytterligare utredningsarbete fortsätter under dagen. Hon berättar att specialresurser har lånats in från andra polisområden.

Explosionen rubriceras som försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse.

Så vitt känt är ingen person gripen som misstänkt för mordförsöket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Nyköping

Mer i ämnet