• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) har vuxit det senaste året, enligt stiftelsen Expo. Foto: Ulf Palm/TT

Expo: Extremhögerns aktivitet har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Aktivitetsnivån hos den mest radikala delen av extremhögern är den högsta på åtta år, det visar en granskning som den antirasistiska stiftelsen Expo har gjort. Sörmland är inget undantag.

Aktivitetsnivån hos den mest radikala delen av extremhögern är den högsta på åtta år. Det hävdar den antirasistiska stiftelsen Expo, som räknat till mer än 3 000 aktiviteter förra året.

Förklaringen bakom ökningen är att Nordiska motståndsrörelsen har vuxit.

– Det är en mycket radikal, hierarkisk, nazistisk organisation med krav på medlemmarna att leverera. Man har till och med interna poängsystem, säger Jonathan Leman, researcher på tidningen Expo, till TT.

Propagandaspridning och manifestationer

I Sörmland noterade Expo ett 50-tal aktiviter förra året, en ökning jämfört med 2014 då 34 aktiviteter finns noterade. Det är bland annat olika manifestationer eller propagandaspridning som siffrorna står för.

Stor ökning i Flen

I Eskilstuna har extremhögerns aktiviteter minskat medan den ökat kraftigt i bland annat Flen sedan 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.