Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konflikter, ökad belastning och bristande vård för personer utan domar – hör chefsöverläkare Susanne Andersson om konsekvenserna när rättspsykiatrin blir full. Foto: SVT

Extremt hög beläggning på rättspsyk – fullt på sjukhus i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Rättspsykiatrin i Sverige har inga lediga vårdplatser. På regionsjukhuset Karsudden utanför Katrineholm har man en extremt hög beläggning.

– Det är bekymmersamt, säger Susanne Andersson, chefsöverläkare på Karsudden.

Allt fler döms till rättspsykiatrisk vård, samtidigt som vårdtiderna blir allt längre, det är förklaringarna till den höga beläggningen inom den rättspsykiatriska vården. Det har lett till platsbrist i hela landet, skriver Karsuddens sjukhus i en verksamhetsrapport.

– Det har varit svårare att få ut patienter från vården. Kommunerna har det kärvt och det är kommunerna som måste ställa upp med boende och sysselsättning åt patienterna för att de ska kunna skrivas ut, säger Susanne Andersson.

Inga vårdplatser kvar

På Karsudden utanför Katrineholm finns det inga ordinarie platser tillgängliga. Det finns däremot så kallade tekniska platser.

– De är inte tänkta som vårdplatser under en längre tid.

På Karsudden vårdas personer som har dömts till rättspsykiatrisk vård från Sörmland, Stockholm, Örebro och Gotland.

På flera platser i landet finns planerade eller pågående utökningar av antalet vårdplatser, men det väntas inte påverka situationen inom de närmaste åren.

När vårdplatserna blir fulla finns det en risk att patienterna tas in i den allmänpsykiatriska vården. Hör Susanne Andersson berätta mer om situationen i klippet.

Rättspsykiatri i Sverige

Varje år vårdas omkring 2 000 personer enligt lagen om rättspsykiatrisk vård.

Ytterligare 11 000 personer vårdas med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Det finns drygt 20 rättspsykiatriska kliniker i Sverige. Sju av dem bedriver regionsjukvård.

  • Karsudden
  • Växjö
  • Vadstena
  • Säter
  • Sundsvall
  • Sala
  • Stockholm
  • Källa: Socialstyrelsen, Nationellt rättspsykiatriskt kvalitetsregister

    Så arbetar vi

    SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.