Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Salo (M) hade hoppats att fler skulle beröras av aktivitetsplikten. Men trots att det inte blivit som det var tänkt ser hon positiva effekter. Foto: Otilia Bogen/SVT

Få berörs av hårdare bidragskrav i Eskilstuna – men utbetalningarna har minskat

Uppdaterad
Publicerad

Visionen att omkring 1 500 med försörjningsstöd skulle motprestera för att få sina pengar blev i praktiken en bråkdel. Men förslaget som lanserades som en piska har fungerat – om än i mindre skala. Under året som gått sedan införandet har bidragsutbetalningarna minskat och flera bidragstagare har nu egen inkomst.

När kommunalrådet Jari Puustinen (M) i maj 2022 berättade om planerna trodde han att 1 500 personer skulle inkluderas i plikten. Men siffran krympte snart.

– När vi började utreda trodde vi att det handlade om 1 200 personer. Men när vi fick fördjupad kunskap om lagen visade det sig att det handlar om ungefär 370 personer. Det var inte alls vad vi hoppades på från början, säger Malin Skoglund, områdeschef på socialförvaltningen i Eskilstuna.

Enligt lagen kan inte kommunen kräva att personer som behandlas för sjukdom eller har ett aktivt missbruk ska delta i jobbfrämjande aktiviteter.

Lagen sätter stopp

Inte heller får personer som deltar i insatser via Arbetsförmedlingen ingå i aktivitetsplikten – trots att de i vissa fall bara sysselsätts åtta timmar i månaden jämfört med aktivitetspliktens 25–30 timmar i veckan.

Trots missräkningen har aktivitetsplikten ändå blivit lyckad, anser Malin Skoglund. Antalet hushåll med försörjningsstöd har minskat med 200 under året.

Antalet personer som får försörjningsstöd har minskat med drygt 300. Samtidigt har den inte kostat något extra att införa, utan kommunens befintliga verksamheter har anpassats.

– Till och med juli 2023 har vi betalat ut 10,9 miljoner kronor mindre än samma period året innan, säger Malin Skoglund.

Regeländring kan vara på väg

Kommunalrådet Åsa Salo (M), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, hade hoppats på en större effekt. Men hon tror att regeringens pågående översyn ska leda till en lagförändring som på sikt gör att aktivitetsplikten kan beröra fler.

– Jag räknar med att vi kommer få större möjligheter, säger hon.

I klippet ovan berättar kommunalrådet Åsa Salo (M) hur hon tycker att aktivitetsplikten fallit ut.

Så funGERar aktivitetsplikten

Kommunen utreder om en person som får försörjningsstöd kan inkluderas i aktivitetsplikten. Om så är fallet erbjuds individen att delta i aktiviteter 25–30 timmar varje vecka. Aktiviteterna skräddarsys för att passa varje person. Det kan handla om kurser för att lära sig hantera datorer och digitala funktioner som bank-ID. Det kan vara praktik eller studier.

Ofta handlar det om språkfrämjande insatser, som till exempel att delta i ett språkkafé varje dag. Kommunens jobbvägledare hjälper också individerna med det faktiska jobbsökandet.

Aktivitetsplikten är också tänkt att bidra till att personen och dess familj får nya vardagsrutiner som att lämna på förskolan, ta med matlåda, passa tider och liknande, för att övergången till ett arbetsliv inte ska bli lika drastisk.

Att inte följa planeringen kan innebära konsekvenser för försörjningsstödet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.