En drönarbild av Volvos gamla fabriker i Flen. Foto: Björn Jansson/SVT

Fabrik för solceller kan byggas i Flen: ”Stort, riktigt stort”

Uppdaterad
Publicerad

200 nya jobb kan skapas i Flen efter att solcellstillverkaren Midsummer meddelat att de vill etablera sig i kommunen. Men först krävs ett godkännande från EU.

– Det här är stort, riktigt stort, säger Ann-Charlotte Munter (S), kommunstyrelsens ordförande.

Volvos lokaler i centrala Flen beslutades att köpas av Flens kommun 2021. Nu är tanken att Midsummer, som tillverkar tunnfilmssolceller, ska etablera en fabrik på fastigheten.

– Om allt går enligt plan så kommer vi att ha ytterligare ett stort företag i Flen. För en kommun som Flen, med minskande befolkning och hög arbetslöshet, är det här fantastiska nyheter, säger Ann-Charlotte Munter.

Etableringen hänger på att projektet, som har beviljats 32 miljoner euro i stöd, godkänns av EU.

– Det är oklart när det beslutet tas, någon gång mellan nu och september, säger Peter Karaszi, kommunikationschef vid Midsummer.

Kan skapa 200 jobb

Företaget ska ta över lokalerna i september i år. Produktionen planeras startas 2026 och när allt är klart kan det innebära 200 arbetstillfällen.

På fastigheten planeras det även för bostäder i framtiden.

– En del av fastigheten var tänkt för företagsexploatering, och det visade sig att lokalerna passade Midsummer perfekt. En annan del vill vi utveckla med till exempel bostäder, säger Ann-Charlotte Munter.

I klippet nedan framförs tidigare farhågor för att Volvotomten i Flen kan bli en dyr historia för kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så riskerar Volvos fabriksområde bli en dyr historia för Flens kommun. Se området som det handlar om och hör styrelseordföranden för Flens kommunfastigheter, Anders Iwerbo (C), samt kommunalrådet Ann-Charlotte Munter (S). Foto: Björn Jansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.