Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wallentin Berggren menar att kommunen missar ”världens chans” när man nu varslar ett hundratal barnskötare. Foto: Albin Aghamn

Facket om varslet i Eskilstuna: ”Sorgligt – för många utifrån barnminskningen”

Uppdaterad
Publicerad

Facket Kommunal har ställt sig oeniga genom förhandlingarna om förskolevarslet i Eskilstuna, det säger Wallentin Berggren, sektionsordförande i avdelning Öst.

– Kommunen har sitt perspektiv men vi menar att de inte ser till barnens bästa.

När Eskilstuna kommun i dag meddelade att 105 tjänster är övertaliga inom förskolan hänvisade man till att det föds alltfärre barn och att organisationen måste anpassas efter behovet. Men fackförbundet Kommunal, som den absoluta merparten av de varslade företräds av, håller inte med.

– En minskning på 200 barn möts av ett varsel på 105 barnskötare. Det är alldeles för många barnskötare som varslas utifrån hur många färre barn som finns, säger Wallentin Berggren.

Han säger att han förstår att organisationen behöver anpassas men menar samtidigt att det hade funnits en möjlighet öka kvaliteten i förskolan när barnantalet minskar. Något som hade gynnat Eskilstuna på sikt.

– Man missar att förskola och skola är det som gäller för att säkra det brottsförebyggande arbetet. Och det har kommunen ett stort ansvar för.

Möt Wallentin Berggren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.