Arkivbild. Foto: TT

Fågelskit i vattnet stänger badplats i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Det är höga halter av tarmbakterierna E.coli vid Edstorpsbadet i Råby i Nyköpings kommun. Avföring från kanadagäss har hamnat i vattnet. Därför är badplatsen nu stängd.

Nyköpings vattenlaboratorium tar prover vid kommunens badplatser varje månad under sommaren.

Förra veckan togs ett prov vid Edstorpsbadet där resultatet blev tjänligt med anmärkning. Det innebär att halten av bakterier är något förhöjd, men det är ingen hälsorisk att bada.

Första gången bakterier uppmätts

Men när ett nytt prov togs i måndags uppmättes höga halter av E.coli-bakterier.

Det är första gången i sommar som ett badvattenprov i Nyköpings kommun visar på otjänligt vatten och nu avråds invånarna från att bada vid platsen, då det finns risk att bli sjuk om man sväljer vattnet.

– Det finns en massa kanadagäss där som sitter på bryggorna och skiter. I övrigt är vattnet vid badplatsen jättefint, säger Magnus Andersson, laboratorieingenjör på Nyköpings vattenlaboratorium.

Badplatsen stängd

Om man badat vid Edstorpsbadet de senaste dagarna lyder rådet att avvakta och se om det uppstår symtom, vilket framför allt är diarré.

Miljöenheten har stängt av badplatsen och satt upp skyltar med information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer