Fall av den brittiska virusvarianten upptäckt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av den smittsamma stam av coronaviruset som sprids i Storbritannen har upptäckts i Södermanland i Sverige. Det meddelar Folkhälsomyndigheten på en presskonferens på annandagen.

– Vi har provtagit de andra som befann sig i huset och de proven har hittills varit negativa, säger region Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Personen ska ha rest från Storbritannien för att fira jul i Södermanland och anlände till Sverige den 20 december. Personen upplevde symptom när den anlänt till familjens hus och testade sig dagen därpå.

– Det är en person som åkt till Sverige för att fira jul tillsammans med familj. Personen insjuknade när den kommit till huset i Södermanland, säger region Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Virusstammen har hittats i Spanien, Schweiz, Frankrike, Danmark, Nederländerna, Italien och Tyskland, skriver BBC. Även Japan har rapporterat in fall av virusvarianten.

”Är det muterade viruset”

Provsvaret visade sig vara positivt och på annandagen bekräftade Folkhälsomyndigheten att det rör sig om den variant av coronaviruset som sprids i Storbritannien.

– Det var det muterade viruset. Vi har provtagit de andra som befann sig i huset och de proven har hittills varit negativa. Enligt min bedömning har personen skött sig på ett exemplariskt sätt under resan till huset och undvikit kontakt med andra personer och jag bedömer risken för smittspridning under resan som låg, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

”Inte enda fallet”

Signar Mäkitalo beskriver att resenärerna från Storbritannien reste i en stor bil, hade visir och munskydd och reste med fönsterrutorna nere.

Är du säker på att personen inte fört vidare smittan?

– Jag är säker på det, sedan är det naturligtvis så att det här inte är enda fallet som kommit till Sverige, tyvärr. Jag hoppas verkligen alla resenärer som kommit från Storbritannien efter den 12 december varit försiktiga, säger  Signar Mäkitalo.

Mer smittsam, men inte farligare

Enligt Sara Byrfors på Folkhälsomyndigheten fungerar vaccinet även på den muterade virusstammen. Vaccinationen som inleds på söndag kommer därför att fortsätta som planerat.

Den nya virusstammen är inte farligare än andra virusvarianter men mer smittsam, enligt virusforskaren Ali Mirazimi vid Karolinska institutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.