Förra året ökade antalet fallolyckor i Sörmland. Foto: TT/Pontus Lundahl

Fallolyckorna ska minska – Socialstyrelsen kampanjar i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Förra året föll drygt 2 000 sörmlänningar så illa att de behövde läggas in på sjukhus. Av dessa var en majoritet – 1 405 stycken – 65 år eller äldre. Den här veckan har Socialstyrelsen sin årliga kampanj med målet att minska fallolyckor, något som uppmärksammas i Oxelösund.

Kampanjen handlar om att fallolyckor många gånger kan förhindras genom förebyggande insatser och informerar om vad man själv kan göra för att minska risken att falla. I år uppmärksammar Socialstyrelsen tre teman: motion, mat och medicin.

– Som äldre kanske man inte äter så mycket som man behöver göra. Man behöver se till att äta energirik mat, mellanmål och få i sig vätska. När det gäller motion vill man gärna att äldre tränar styrka två gånger i veckan och undviker att sitta stilla länge. Medicinen handlar om att man kanske äter många olika typer av mediciner som gör en yr, då är det viktigt att man får någon kunnig att titta på hur ens mediciner går ihop, säger Alexandra Westin, folkhälsosamordnare i Oxelösunds kommun.

1 000 dör årligen av fallolyckor

Fallolyckor ses som ett stort folkhälsoproblem.

– Det är många äldre som faller och det orsaker mycket lidande och stora kostnader. Det är ungefär 1 000 personer som avlider på grund av fall varje år, vilket är väldigt olyckligt.

Under måndagen var Alexandra Westin, tillsammans med två från kommunrehab, i en matbutik i Oxelösund för att informera om kampanjen. Även Oxelösunds judoklubb var med och gav tips.

– De om några vet hur man faller på ett bra sätt.

Så undviker du fallolyckor i hemmet

De flesta fallolyckorna sker i hemmet.

– Där är det väldigt enkla saker att tänka på. Som att inte ha sladdar liggande över golvet eller mattor som man kan snubbla på, och att be om hjälp om man ska byta gardiner till exempel.

De senaste åren har andelen fallolyckor minskat.

– Det jag skulle kunna tänka mig är att man har börjat se vilket stort problem det är och att man har börjat arbeta mycket mer med det.

Förra året syntes emellertid en ökning av antalet fallolyckor i Sörmland. Varför är svårt att säga menar Westin, som annars är väldigt nöjd med informationsdagen i Oxelösund.

– Jag är väldigt positivt överraskad över hur många som var intresserade över att komma och prata med oss i dag. Det har varit väldigt många bra och positiva samtal. Vi har kanske pratat med 200 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.