Familjecentralerna fick tillbaka barn till Eskilstunas förskolor

Uppdaterad
Publicerad

I Eskilstuna kommun ökade förskolefrånvaron i bland annat Skiftinge och Fröslunda under pandemin, men familjecentralerna i stadsdelarna bidrog till att locka tillbaka föräldrarna och deras barn.

– De var en framgångsfaktor, säger Eskilstunas förskolechef Tina Persson.

Eskilstuna kommun har ingen heltäckande statistik som visar hur stor frånvaro man haft i förskolan de senaste två åren. Men den som finns att tillgå visar att frånvaron varit högre i socioekonomiskt utsatta områden med stor andel utrikes födda föräldrar.

Samtidigt är det barnen i dessa områden vars språkutveckling riskerar att hämmas mest av att de inte är i förskolan. Det kan vara en av få miljöer där de möter det svenska språket.

När Eskilstuna kommun insåg att barnen i vissa områden riskerade att drabbas involverade man familjecentralerna, multienheter med bland annat öppen förskola och barnavårdscentral.

Med hjälp av personalen från familjecentralerna kunde man sprida kunskap om såväl förskola som coronavirus och därmed öka närvaron igen.

Hör Tina Persson berätta hur man gjorde i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.