Hör polisens utredare Lena Törneskär berätta om fallet och om hur man ger drabbade kvinnor förutsättningar att berätta om övergreppen. Foto: Anders Wiklund/TT

Man sparkade och kastade cigarett på sambo – döms till fängelse

Publicerad

I flera månaders tid utsatte han sin sambo för våld och hot. Nu har Strängnäsbon i 20-årsåldern dömts till fängelse och skadestånd.

Enligt domen har mannen bland annat kastat en brinnande cigarett i kvinnans ansikte, sparkat och slagit henne och jagat henne med ett elchockvapen. Händelserna ägde rum under hösten 2020.

I januari åtalades mannen och nu har domen kommit. Mannen döms mot sitt nekande för grov kvinnofridskränkning, olaga hot och vapenbrott. Förutom fängelse i ett år och fyra månader ska han betala ett skadestånd på 52 600 kronor till kvinnan.

– Jag är övertygad om att polisens bemötande mot målsägaren varit den största framgångsfaktorn här. Det är så viktigt att den utsatte känner förtroende och blir trodd på, säger åklagare Tobias Lindblom.

Lena Törneskär är utredare på Eskilstunapolisen och har jobbat med fallet. I klippet ovan berättar hon mer om brottet och vilka polisens utmaningar är i liknande fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.